Полската легенда Copernicus застава отново на старта
Dec 07, 2010

Полската яхта Copernicus ще застане догодина на стартовата линия на регатата Volvo Ocean Racing в залива на испанския град Аликанте за да изпрати участниците в най-тежката околосветска надпревара на планетата. Copernicus ще бъде част от флотилията на легендите, която ще бъде съставена от яхти, участвали и побеждавали в предишни издания на околосветската регата. Полската лодка участва в първата регата Whitbread Round the World Race през 1973-74 г. Това е всъщност предшественика на настоящата регата Volvo Ocean Race.

В чест на стартиралата преди 37 години първа околосветска регата някои от участниците в околосветските гонки ще се съберат в Аликанте. Една от лодките от флотилията на легендите е английската Great Britain II , за която ви информирахме. В чест на предшестващата Volvo Ocean Race регата британската лодка бе прекръстена на Whitbread Heritage.

45-футовата полска яхта Copernicus е построена специално, за да участва в първото издание на Whitbread в в корабостроителницата Stocznia Jachtowa ‘Stogi' в град Гданск, Полша. В строежа активно се включват членовете на яхтклуб Yacht Klub Stal Gdynia на Балтийско море. Полските яхстмени поддържат до ден днешен легендарната яхта в отлично състояние. Благодарение на техните грижи, любов и инвестиции лодката ще се върне отново на стартовата линия на околосветската регата. Затова пък лодката сега се отплаща на своите добри стопани, тъй като връща полския клуб на световната сцена сред участниците във Volvo Ocean Race Legends.

„Ние ще бъдем в Аликанте. Успяхме да запазим и да култивираме нашите добри традиции и същевременно да мислим и за бъдещето на клуба казва Марек Галкиевич, който е проект мениджър на полския клуб.

Преди 37 години полският екипаж на Copernicus завъртя нонстоп обиколката около планетата без повреди и някакви сериозни инциденти. Единствено по време на последния етап след старта в Рио де Жанейро радио връзката на организаторите с лодката прекъсва и в продължение на няколко седмици никой не знае какво става с полския екипаж. Поради тази причина организационният комитет на регатата се обръща с молба към всички плаващи в района на Атлантическия океан кораби да информират организаторите, ако срещнат по пътя си полската яхта. Месец след началото на последния етап организационния комитет получава вест, че лодката и екипажът й са перфектна кондиция и продължават състезанието. В крайна сметка поляците завършват успешно състезанието, изминавайки над 27000 морски мили под командването на олимпийския шампион Зигфрид Перлицки - Зига.

Корпусът на полската легенда е изработен от дъбови шпагуоти и килсон, които са покрити с махагонова обшивка, а палубата е от тик. Независимо, че е построена специално за участие в околосветската регата полската яхта е най-малката лодка, завършила успешно състезанието. Единствено френската яхта Contessa 32 е по-малка с нейния 32-футов корпус. Само че френската лодка завършва успешно само първите два етапа от регатата.

Следкато завършва успешно състезанието през 1974 г. Copernicus участва в множество тренировки, експедиции и крейсерски плавания с членове на полския яхтклуб. Лодката редовно плава до ден днешен в Балтийско и Северно море. През 2006 г. яхтата бе наградена с приза The Cruise of the Year trophy в Полша за успешното плаване до Исландия. Най-голямото признание за легендарната яхта е обаче любовта на стотици полски яхстмени, които са имали късмета и честта да плават на нея и да трупат ценен ветроходен опит.

Copernicus е всъщност най-малката яхта, която е участвала успешно във всички издания на регатите Whitbread и Volvo Ocean Race. Екипажът й от пет души, с който яхтата плава по време на първата околосветска регата, също е най-малък в историята на състезанието.


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra