Карибския пират плава на турска ретро яхта
Dec 31, 2010


Какво общо има между Карибския пират Джони Деп и американският банкер и финансист Джей Пи Морган? Единственото нещо, което свързва двамата прочути американци е любовта им към ретро яхтите. Ако е попаднал след смъртта си в Рая банкерът сигурно още се разхожда по палубата на любимата си огромна ретро яхта Corsair. Това ще означава още, че Бог е преглътнал казваното приживе за Морган, че Господ има власт над душите на хората, а Морган владее всичко останало.

За разлика от Морган обаче Джони Деп още се забавлява с пълна сила на борда на своята яхта VaJoliroja. Независимо от ретро вида си 156-футовата (с дървения бушприт) супер моторница на Карибския пират е съвсем нова. Тя е пусната на вода в Турция през 2001 г. Преди да я купи капитан Джак е обмислял дали да не сключи сделка за доста по-съвременната на вид моторна яхта Explorer. В крайна сметка обаче Джони явно е решил, че турската ретро яхта подхожда далеч повече на имиджа му на Карибски пират.

Деп избира VaJoliroja и заради високоефективните и много икономични двигатели Caterpillar 3406. При пълен ход от 12 възела и включен генератор двата дизела с мощност от по 480 к.с. харчат на час 95 л нафта.
Ретро яхтата на Деп с водоизместване от 229 тона разполага с 5 луксозни кабини за 12 гости. Отделно налице са и каютите са 8-членния екипаж на VaJoliroja.

Що се отнася до доста странния избор на името на яхтата, то е комбинация от първите букви от имената на близките на Деп - Va за съпругата му Vanessa, Jo за Johnny, LiRo за 9-годишната дъщеря Lily Rose и Ja за сина Jack. По всяка вероятност Карибския пират е избрал това име и заради доста близкото му звучене до Jolly Roger – Веселият Роджър (името на пиратското знаме с черепа и костите).
VaJoliroja:
Архитект – Танджи Каличиоглу
Дизайнер на ретро интериора – Редман Хуитли
Дължина 47,55 м
Широчина – 7 м
Задвижване – два мотора Caterpillar с обща мощност от 960 к.с.
Танк за гориво – 36000 л
Хангар с два джета Yamaha

С тази поверителна информация и с пожеланието всеки наш съмишленик да има някой ден яхта като Карибският пират българският яхтен сайт yacht-bg.eu ви пожелава Весели Новогодишни празници и щастливо плаване през следващата 2011 година!

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra