5 МАОРСКИ КАНУТА ТРЪГВАТ ПРЕЗ ПАЦИФИКА
Apr 29, 2011

Екипажите на пет векас – традиционни старинни маорски двукорпусни канута, отплаваха миналата седмица от Оукланд, Нова Зеландия. Първата им цел е да достигнат Френска Полинезия, а после и до Хаваите. Ако всичко върви по предварителния план след Хаваите канутата ще продължат за Лос Анджелис, за да преплават целия Тихи океан. След като стигнат до САЩ пъстрите маорси канута ще дефилират тържествено под моста Златната врата (Golden Gate) през лятото на 2012 г.

“Тази наша мечта става реалност”, сподели преди да отплава от Оукланд Магнус Донболт – един от шкиперите на канутата. Той и колегите му ще използват за навигация на техните 66-футови катамарани традиционни маорски техники – ориентиране по звездите и океанските течения. Все пак екипажите са взели на борда за всеки случай GPS и два електрически мотора, захранвани от по 8 фотосоларни панела, които ще използват само в краен случай. Екипажите възнамеряват да се хранят по време на плаването най-вече с уловената от тях риба. 90% от хранителните запаси са с еко произход. Мореплавателите ще използват минимални количества пластмасови опаковки.

Дънкан Морисън – шкипер на едно от канутата, е командвал много модерни ветроходни яхти в района на Средиземноморието и Карибите. „На борда на кануто се чувствам много по-добре от колкото на която и да било друга съвременна яхта. Тук усещам, че всичко наоколо е заредено с много силна духовна енергия. Правим това в името на опазването на Световния океан. Океанът е наш дом. Ние трябва да го опазим и това е нашето послание с плаването, което предприемаме”, сподели преди да потегли от Оукланд Морисън.

Екипажите на маорските канута бяха изпратени тържествено с традиционните маорски танци и церемонията Fijian Kava.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra