ОТКРИХА РЕТРО СЕЗОНА НА ЛАЗУРНИЯ БРЯГ
Jun 22, 2011


Невероятно ретро шоу спретнаха организаторите на регатата Les Voiles d Antibes, която се проведе от 8 по 12 юни във на френския курорт Антиб на Лазурния бряг. Това е първото за годината състезание, с което се открива календара на ветроходите ветерани, участващи във веригата Panerai Classic Yachts Challenge. Регатите с класически яхти, които се организират вече седма година по ред от италиано-швейцарската часовникарска компания Officine Panerai, се радва на постоянно нарастваща популярност.

В началото на този сезон старинния средиземноморски порт Антиб посрещна над 50 уникални класически ветрохода. Яхтите бяха разделени в 4 класа и подразделени на няколко дължини - Vintage (построени преди 1950 г.), Classic (построени в периода 1950-1975 г.), Spirit of Tradition (построени след 1970 г. класически яхти) и Metric Class (яхти, построени за регатата Купата на Америка, както и други яхти с аналогични размери и водоизместване и пуснати на вода след 1906 г.). В отделен клас - Big Boats, бяха събрани няколко от най-големите платноходи.

След много оспорвана 4-дневна надпревара бяха излъчени следните победители:
Екипажът на яхта Rowdy (Vintage)
Arcadia (Classic)
Mariska (Big Boats)
Savannah (Spirit of Tradition)

Особено оспорвана се оказа борбата за първото място в клас Vintage, в който екипажът на построената през 2011 г. яхта Rowdy трябваше да премери сили и опит с много силните конкуренти на борда на Blue Peter и Oiseau de Feu. Построената през 1937 г. яхта Oiseau de Feu се приема за един от паметниците на френското класическо яхтостроене.

Безапелационен ас в класа Vintage Auric (над 23 м) се оказа екипажът на построения през 1899 г. италиански тендер Bona Fide, който спечели всичките проведени 4 гонки. Три спечелени гонки осигуриха първото място на яхта Helen K33, състезаваща се в клас Marconi Vintage (под 15 м). В клас Classic призът – специално изработен часовник Panerai, получи екипажът на построения през 1966 г. шлюп Arcadia. В клас Marconi Classic (под 15 м) победа постигна принадлежащия на италианските Воннеморски сили йол Stella Polare.

С три спечелени гонки в клас Big Boats първото място при най-големите съдове бе присъдено на екипажа на построения през ,908 г. тендер Mariska, който успя да изпревари именити конкуренти като Mariquita (1911 г.) и Cambria (1928 г.). За комплексен победител в регатата бе обявен екипажът на 27-метровата Макси яхта Savannah, който се представи най-добре в основния клас Spirit of Tradition.

По време на церемонията за награждаването на победителите специален приз Fair Play бе присъден на екипажа на яхта Rowdy за спасяването на „паднал зад борда” моряк.

Големият брой класове и призове, които са почти като при родния „Златен Орфей, е логичен за една ретро регата, при която на състезателната дистанция излизат платноходки с различни размери, възраст и коренно различни конструкции и стъкмяване. А и в крайна сметка подобен тип ретро шоута се организират не толкова за гоненето на високи спортни постижения, а най-вече за да радват зрителите и да стимулират екипажите и корабособствениците да съхранят и поддържат жива историята на водените от железни капитани дървени ретро ветроходи.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra