СУПЕР МОТОРНИЦА ЩЕ ГОНИ ТРИМАРАНА GRUPAMA 3
Feb 19, 2011
Британският яхстмен Алън Приди строи супер моторница, с която възнамерява да атакува рекорда за най-бърза околосветска обиколка с моторна яхта. Дългата 24 еднокорпусна моторница от типа „морски нож” има тесен корпус с дълбок вълнорез, който ще може да преодолява с минимално съпротивление океанските вълни. Засега все още не е известно какво ще е задвижването на супер моторницата. Придли обаче не скри амбициите си да затвори за по-малко от 50 дни обиколката около планетата.

Настоящият световен рекорд за най-бързо околосветско плаване с моторна яхта бе постигнат преди две години от използващия за гориво биодизел тримаран Earthrace. Под командването на новозеландският шкипер Пет Бетюн еко тримаранът обиколи планетата за 60 дни 23 часа и 49 минути.

Любопитно е да се отбележи, че най-бързата околосветска обиколка с яхта е направена не с моторница, а с ветроходeн тримаран. Рекордът бе регистриран миналата година от екипажа на яхта Grupama 3 по време на околосветската регата Жул н Верн (виж клипа)Под командването на френския яхстмен Франк Камас Grupama 3 затвори обиколката около земното кълбо за 48 дни, 7 часа 44 минути и 52 секунди. Тримаранът-рекордьор измина над 24000 морски мили със средна скорост от 18,76 възела (около 35 км в час).

Няма никакъв парадокс във факта, че ветроходен съд може да изпревари в една околосветска обиколка най-бързата супер моторница. За разлика от платноходката, която разполага с достатъчен ресурс, за да обиколи планетата без да спира, супер моторницата трябва да спира доста често, за да зарежда танковете с гориво, което пък изисква сложна и много скъпа логистика при зареждането в отдалечените от брега океани.

Амбицията на Алън Приди да обиколи за по-малко от 50 дни планетата означава не само да подобри рекорда на тримарана Earthrace, но и да се опита да изпревари и Grupama 3, което ще му се отдаде много трудно.

Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra