SAILROCKET АТАКУВА АБСОЛЮТНИЯ РЕКОРД
Mar 22, 2011


Екипът на тима SailRocket планират да атакува абсолютният рекорд – 55,65 възела (малко над 100 км в час) за скорост, постигнат миналата есен в Намибия от кайтсърфиста Роб Дъглас, за който Българският яхтен сайт ви информира. Тримаранът с асиметрично стъкмяване, носещ името на тима, е вторият по ред екстремен ветроход, който ще бъде управляван от австралийския шкипер Пол Ларсен.

Снимките на тримарана, който вероятно ще бъде кръстен SailRocket 2, бяха направени преди няколко дни по време на товаренето на яхтата от фотографа Марк Лойд. Тримаранът ще бъде транспортиран от Англия до залива Walvis Bay в Намибия, Африка. Този залив се превърна напоследък в Меката на скоростните ветроходи, заради постоянно духащия крайбрежен силен бриз, както и с плиткия си и доста спокоен канал в естествен залив с превишаващ нужната за засичането на рекорда 500-метрова дължина.

Асиметричната конструкция на тримарана, разполагащ само с едно платно на левия поплавък е съобразена с ориентацията на канала и посоката на вятъра. Поради тази причина тримаранът може да се движи само на един халс.

За да бие абсолютния скоростен рекорд на кайтсърфиста Роб Дъглас Пол Ларсен ще трябва да прекара асиметричния катамаран по 500-метровата мерна дистанция със средна скорост от над 55,65 възела. Ако успее Пол ще бие и рекорда за най-бърза яхта с мачта на тримарана Hydroptere – 51,63 възела.

След като тима SailRocket пусна на вода през 2002 г. своята първа лодка той успя да подобри с 9 възела – или с 20%, рекорда за най-бърза ветроходна яхта.

SailRocket 2:

Тегло без шкипера - 275 кг
Дължина – 12,2 м – 40 фута
Широчина – 12,2 м
Ветрилна площ – 22,2 квадратни метра
Време за построяване – 16 месеца
Използвани материали за корпуса и такелажа – титан и карбонова стъклопластика върху основа от подобна на пчелна пита структура
Дизайн - SailRocket team, Англия

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra