РИЧАРД БРАНСЪН АТАКУВА И МАРИАНСКАТА ПАДИНА
Apr 06, 2011След като гони, а и постигна десетки рекорди с яхти, балони и космически кораби, британският милиардер сър Ричард Брансън отправя поглед и към морските дълбини, стана ясно в началото на седмицата. Следващата негова цел е да се гмурне през 2001 и 2012 г. със супер подводницата Virgin Oceanic до дъното на Петте световни океана. Една от атаките ще се осъществи в Атлантическия океан от личния остров Некер на Брансън, който се намира в непосредствено близост до най-дълбокото място в Атлантика (Puerto Rican Trench). Най-напред обаче собственикът на конгломерата Virgin Group, състоящ се от около 350 компании, планира да се гмурне още до края на годината до най-дълбоката точка на планетата – Марианската падина в Тихия океан – най-малко 11000 м под морското равнище.

Вече готовата за тестове супер подводница Virgin Oceanic е построена от възможно най-яките за целта материали - титан и карбонова стъклопластика. Всъщност едноместният Virgin Oceanic е не точно подводница, а по-скоро нещо като подводен самолет, тъй като субмарината е по-лека от водата. За да се гмурне и задържи на рекордните дълбочини уникалният подводен съд разчита на отрицателната тяга на хоризонталните си стабилизатори, както и на тягата на двата задвижвани от електромотори винта, осигуряващи скорост от около 3 възела (към 5 км в час) на подводният самолет.

Предварителните разчети на екипа на сър Брансън показват, че за да достигне до най-дълбокото място на планетата със снижение от 350 фута (около 105 м ) в минута на Virgin Oceanic ще са необходими около 5 часа. Ако това стане пилотът на подводният супер гмуркач ще е третият човек на планетата, който е достигал до дъното на Марианската падина. Засега първите двама реализирали това постижение са Жак Пикар и Дон Уолш. През 1960 г. те достигнаха до дъното на Марианската падина с батискафа Triest.

„Предстоящите пет мисии на Virgin Oceanic може да се окажат по-трудни от изпращането на хора в Космоса, тъй като налягането върху подводницата ще е 1500 пъти по-голямо от налягането върху всеки самолет. Правя това, защото ми допада възможността да отправям предизвикателства и да осъществявам неща, които не са правени досега", разкри мотивите си за поредното предизвикателство, в което се пуска британският преследвач на рекорди. Брансън сподели още, че мисиите могат да се окажат много успешни, тъй като учените са на мнение, че до 90 на сто от видовете на Земята все още не са открити.

Сър Ричард Брансън се е захванал много сериозно да стане пионер и в космическия туристически бизнес. След като тества успешно построената от него първа частна космическа совалака Virgin Galactik той вече предлага билети за кратки безтегловни разходки на орбита на цена от 200000 долара.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra