Nauti-Craft - катамаран с уникално окачване - видео
May 01, 2014
Водата изглежда мека и нежна при плуване, но всеки който се е возил малко по-бързо по нея, знае че тя става твърда като бетон. При автомобилите движещи се по твърда повърхност има специална система, наречена окачване, която смекчава твърдостта на возене. Защо да не се направи нещо подобно и при бързите лодки?

Този въпрос са си задали специалистите от австралийската фирма Nauti-Craft и са създали в отговор прототип на катамаран, наречен 2Play, който има хидравлично "окачване", което изолира палубата от силните удари на поплавъците във вълните. В същото време системата позволява наклоняване на палубата при резки завои за по-висока устойчивост на машината.

както се вижда от снимките водното окачване на Nauti-Craft позволява на палубата да се вдига и сваля автоматично, изглаждайки подскачанията по вълните. То предпазва и от прекаленото вдигане на палубата при ускоряванията.Системата има опция, наречена Deck Attitude Control, която с помоща на бордовия компютър държи хоризонтално палубата при спрян катамаран, за да се улесни качването и слизането на пътниците, както и за удобство при спирките.

Реално погледнато, това не е първият опит да се направи система за окачване на морски съд - "Правени са много опити да се направи подобно нещо, някои дори преди век" - споделя Крис Хейринг от Nauti-Craft - "Но нашата система N-C е засега единствената патентована система, която има пасивно-активна функционална реакция без нужда от силово подпомагане". Системата позволява не само повишаване на комфорта, но и намалява разхода на гориво.

8-метровият прототип (26.25 фута) 2Play привършва морските си тестове в Западна Австралия и ще бъде представен на широката публика по време на изложението Seawork 2014 в Саутхамптън, Англия.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra