Aeroboat е с двигател Rolls-Royce Merlin V-12
Aug 05, 2015
Не само автомобилите с марка Rolls-Royce са известни в света - не по-малко известни са и двигателите Rolls-Royce. Моторът, наречен Merlin по-специално е известен най-вече като авиационен, използван в прочутите изтребители Spitfire, Hawker Hurricane и още доста други бойни самолети, включително и бомбардировачи от Втората световна война.

Двигателят е използван многократно за автомобили, камиони и танкове, но най-елегантното му употреба е може би в съврената моторна яхта, наречена Aeroboat. Дизайнът й е дело на яхтения специалист Клейдън Риивс, а представянето на лодката в клуба Хърлингам, Лондон я доказа като стилна и луксозна. Двигателят й V12 с ходов обем 27 литра и съвременно оборудване я превръща в истински изтребител Spitfire на вода.

Всъщност моторът е дефорсиран до 1100 к.с. от оригиналните му 1500, но и това е повече от достатъчно Aeroboat да развива на вода скорост от 75-95 морски мили /140 - 170 км/ч/ в замисимост от морските условия и "топките" на капитана.

Стилът на лодката има заемки от най-известния в света "дом" на мотора - изтребителя, с неговите въздухозаборници, инспирирани от самолета прибори и седалки с амортисьори. Конструкцията е изключително напредничава с използването на кевлар, специални дървесини и пластмаси.

Цената е базирана на правилото - "Щом питаш, ще трябва да я приемеш", пък и само една дузина лодки ще бъдат изобщо произведени, със спецификации, поискани съобразно вкусовете им от щастливите им 12 собственика.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra