Летящата моторна яхта Hydros HY-X има прибиращи се подводни криле - видео
Aug 19, 2015
Прибиращите се подводни крила са новата мода в яхтинга. На главните салони като тези в Монако и Кан се показват вече доста варианти. Сред тях е и моделът HY-X на швейцарската фирма Hydros, който всъщност е прототип на бъдеща 41-футова (12.5 метра) моторна яхта. Неговите подводни крила позволяват на съда да върви на вода на два режима - класическия и с корпус издигнат над вълните.

Дизайнът на съде включва повдигащи и спускащи се подводни криле, развити от швейцарците в сътрудничество с френската фирма JMKoncept. Подводните крила се задействат с натискане на бутон и на скорост вдигат яхтата около метър над водната повърхност. Това позволява огромно намаляване на водното съпротивление изпитвано от корпуса, откъдето пък се постига далеч по-висока скорост и се подобрява ефективността на работа на съда.

Лодката ще може да развива скорост до 35 възела (65 км/ч) в класическо водно каране и 45 възела на подводни криле (83 км/ч), като в същото време предлага и намален разход до 30% на гориво, заради използването на подводните криле и двата мотора с намалена мощност от по 35 к.с.Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra