Kormoran - лодката трансформър!
Sep 11, 2015
Компанията Kormoran от Австрия представи проект със същото име, който с пълно право изпълнява и името трансформър. Лодката концепт може да бъде във водата тримаран, катамаран, с класическо корито и на подводни криле. Два нейни съставни елемента с хидравлично задвижване й позволяват да извършва тези трансформации директно пред очите ви на място или в движение.
Така Kormaran предлага на собственика си да се ползва от различните предимства на различните корпуси, без да инвестира пари за една малка флотилия.

Основната форма на лодката е класическата с един корпус. Когато елементите се разгъват частично се появява катамаранът, като основното тяло се издига над водата. Пълното разгъване сваля централното тяло във водата и пред нас е тримаран. Но и това не е всичко - в неподвижо положение лодката служи и за плувен сал - от предната част се оформя равен дек с помоща на други две сгъваеми секции, запълващи празнотата между тирте корпуса.

Kormоran е снабден с комплект подводни криле, които в стандартно положение могат да изтласкат цялото тяло над водата, като намаляват хидравличното съпротивление на съда с цели 80%. Той може да се движи много бързо, по плавно и да харчи по-малко гориво в това положение.

Задвижването е тройно-джет с мощност 493 к.с. и позволява на Kormоran да се движи със скорост 70 км/ч. Габаритите му са 7 метра дължина и варираща спрямо разгъването ширина от 1.5 до 3.5 метра. Местата са три - две за пътниците, разположени зад капитанското.

Kormaran е направен от съвременни материали - централният корпус от композитен карбон, хидравличните рамене са от стомана и титан, интериорът е кожен, декът е от тиково дърво, а осветителна система позволява и нощна навигация.

От компанията обявяват инвестиция за проекта от 13 милиона евро, което говори, че едва ли ще предложат новата си лодка без пари.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra