Solarwave 62 - луксозната яхта с нулеви емисии
Sep 25, 2015
Solarwave 62 е лек, 100% захранван от слънчевата енергия катамаран с нулеви вредни имесии. Яхтата е направена от турската корабостроителница Nedship в съдружие с компанията Solarwave като част от проект за създаване на нова серия дизайн на яхти с нулеви емисии. От началото на проекта до първата му яхта изминават точно четири години и вече е налице първият модел Solarwave 62.

Съдът има напълно оборудвана кухня и салон, може да е с три или пет каюти за гости, една за екипажа, предна и задна слънчеви палуби. В серията са предвидени и хибридни варианти на Solarwave 62, в които ще се използват дизелови двигатели. С тях съдът ще може да равива скорост от 20 възела при нормални условия, а яхтата ще може да се движи със скорости от 7 до 13 възела без използването на двигател.

Solarwave 62 е много интересно съчетание на карбонов дизайн на коритото, дело на д-р Орхан Челикол и енергийната слънчева система на Михаел Колар. Според създателите си яхтата има неограничен обсег на действие при нормални условия при круизна скорост, равна на класическите платнохдни катамарани.

"Работим по този проект от 20008-а година насам" - споделя Егон Файс, маркетинг директор на Nedship Group - "Първата ни разработка е 60-футов изцяло "слънчев" пътнически катамаран, на ниво луксозна яхта с всичките й енергийни нужди и качества. Д-р Челикол, нашият водещ дизайнер, направи проекта за около година и разработката му наистина проработи."

Покривът на яхтата е покрит с 15 киловатов слънчев панел, свързан със серия от 100 кВтч акумулатори. Броят им може да се променя според нуждите на собственика на яхтата. Системата е проектирана да осигурява достатъчно енергия за яхтата и плаването й с нулеви емисии, както осигуряването на достатъчно енергия за всички бордови нужди денонощно."

Задвижването е поверено на два електромотора с мощност от по 41 работни киловата и пикова мощност от 62 кВт. Те позволяват движение със скорости от 7 до 13 възела. Нощта не е препятствие плаването да продължи, като дължината му се определя от броя на акумулаторите. Естествено, на борда е предвиден 8-киловатов генератор за ток за непредвидени форсмажорни обстоятелства, като има възможност по поръчка мощността му да е 12, 20 или 30 кВт.

"Можем да променяме мощността на използваните двигатели, според желанията на клиента. И тук трябва да добавя, че електромоторите не изискват толкова грижи и подръжка, както традиционните дизелови мотори." - добавя Файс.

Предлаганият от Nedship вариант с хибридно задвижване използва двигатели D3 VolvoPenta 220 к.с., с които максималната скорост на катамарана нараства на 20 възела. Хибридната система може да бъде използвана в три режима - чисто електрически, задвижване на дизелите и форсиран с работата на двете системи.

Предвиден е специален вариант с асистенция на платна за купувачи търсещи по-спортна яхта. Разработват се и варианти с по-голям габарит – the Relax 72' и трипалубния Eclipse 85’, на базата на същата концепция и дизайн, но предлагащи повече място и вътрешно пространство.

Цената на Solarwave 62 е на ниво 2 - 2.5 милиона евро, което е попада в ценовата категория на сравним по размер класически катамаран.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra