Quadrofoil - чистото удоволствие над водата - видео
Jan 03, 2016
Quadrofoil може да бъде описан като персонална моторна лодка ползваща подводни криле /hydrofoiling personal watercraft - PWC/, но за разлика от познатите нам други модели машината е почти безшумна, има нулеви емисии на вредности и вдига много малък бурун. Това й позволява да бъде използвана в области, които са чуствителни към вдигането на шум и към замърсявания на водата.

Quadrofoil се предлага в два варианта, има две места, дълга е три метра, широка 1,5 м и висока 1,2 м. По-мощният вариант Q2S има 5.5 кВт мотор и акумулатор с по-голям капацитет - 10 кВтч. Той развива скорост от 40 км/ч /21 възела/ когато се издигне над водата. По-евтиният вариант Q2A gима електромотор с мощност 3.7 кВт и акумулатор 4.5 кВтч, при него максималната скорост е 30 км/ч /16 възела/.

Презареждането на акумулаторите и за двата модела е в рамките на два часа, а пробегът е 100 км за модела Q2S и 50 за Q2A. Цената на варианта Q2S е US$28 000, а на Q2A е $18 700.

Използвайки технологията C-foil, крилата на Quadrofoil осигуряват необходимата подемна сила за да издигнат съда над водата още при скорост от 12 км/ч /6.5 възела/. Съдът е направен изцяло от композитни материали и тежи едва 100 кг, а според създателите си е непотопяем заради конструкцията на тялото с много кухини.Кокпитът на лодката е прост, кормилото наподобява на такова от видеоигра. В него е вграден сензорен дисплей, предлагащ основната информация за пробега, скороста, мощноста на акумулатора и разходът на енергия от него. От кормилото се управляват всички функции на съда, както и напредничава “анти-крадец” функция, дублираща ключа. Топ-вариантът Q2S има доста екстир, като GPS, дълбокомер, навигационни сетлини и седалки от изкуствена кожа.

Интересно е решена системата за закрепване на подводните криле. Тя е бързозаключваща и отключваща, което позволява монтажът и демонтажът на крилете да става без инструменти. За по-висока безопасност дизайнерите на Quadrofoil са разработили система за предзпазване от удар, която позволява да се абсорбират силите на сблъскването при евентуален инцидент. Естествено налице са спасителни жилетки, гребло и свирка.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra