Evo 43 - разтегателната яхта - видео
Aug 01, 2016
Италианската яхта Evo 43 е стилна и с остри динамични черти, които правят впечатление, особенно на вода. Но тя крие повече от това което виждат очите на пръв поглед. Когато стане време да се поспре ягът по вълните и да се отдадете на приятен отмор под слънцето и край вълните, част от палубата се радгъва навън и назад, създавайки голяма тераса за слънчеви бани и за морски бани.. Всъщност една перфектна комбинация от бърза и динамична лодка и комфортно плажуване.

Evo 43 има хидравлично задвижвани капаци, наречени “XTension”, които се разтварят подобно на крила навън от палубата, разтягайки пространството върху нея от 4.5 до 6.3 метра широчина. Това се случва за само 30 секунди, разширявайки палубното пространство с 40% до 25 кв.метра. В това състояние лодката може да продължи да плава, но все пак скоростта й е по-ограничена.

С разпънати “криле” Evo 43 дори прилича на самолет подготвящ се за излитане. Но определено му е по-добре във водата, където предлага гостоприемство за 12 души. 43.1-футовият Evo 43 /13,1 м дължина/ ще ви изведе от марината като яка лодк за ежедневно каране, предлага як и “мускулест” вид в добра комбинация от материали като стъклопласти, тиково дърво, стъкло и кожа.

На разположение на купувача е избор между три различни силови задвижвания предлагащи мощности в диапазона от 740 до 1100 к.с. Две от тях ползват двигател
Volvo Penta, а третата Cummins. В първите два случая максималната скорост е 38 възела /70 км/ч/, а крейсерската скорост е 30 възела /56 км/ч/. Резевоарът побира 1000 литра гориво, което е достатъчно за изминаването на 300 морски мили /556 км/ с едно зареждане.Идеята за подобен вид разпъване на лодката идва от караванинга, където, дори кемперите на място могат да предложат излизащи пространства, а в походно положение не се нарушва изискванията за максимален габарит. Evo не е пъвият лодкостроител, който предлага подобна система - централен разгъващ се дек предлага Wider 42, a по-малкият Kormaran използва хидравлични системи за да предложи няколко конфигурации на формата си във водата, включително и платформа за плуване.

Пред разгъващата се тераса е развита централната част на лодката с ветрозащитно стъкло и каюткомания на открито. Налице е мокър бар и кухненски бокс с фурна, хладилник и 180-литров ледарник под седалката на капитана. Той има на разположение 12-инчов мнгофункционален сензорен навигационен дисплей, джойстик и оригинален рул, всичко това добре разположено в облицована с тиково дърво командна станция.

Във вътрешноста на лодката води стълба от прозрачна светеща пастмаса. Там е разположена V-образна каюткомпания, двойна каюта и баня с тоалетна. В стандартното оборудване е включен 46-инчов телевизор, стерео система с доста приложения, налице е климатик. За водата е предвиден 400 литра резервоар.

С мобилен ъп се командва не само разгъването на дека, но и доста други функции в цялата лодка. С него се запалва бордовото осветление, отключва се котвата, регулира се височината на масите вътре и на палубата, както и доста други. Командите са дублирани и на контролното табло при капитана.

Компанията Evo е нов играч на яхтената сцена и е марка на Sea Engineering Group, Evo лансира през минлата година модела си 43 и започна да го показва на яхтените изложения. От Evo работят също върху нови екипировки и опции, включително и вариант с две бани. Няма официално обявени цени, но се предполага че базовото ниво за лодката е US $750 000.


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra