Каяк се сгъва и става на раница - видео
Oct 19, 2016
Пазарът на леки плавателни средства ни радва непрекъснато с нови попълнения. Достатъчно е да споменем модели като каяците на Oru, катамарана DinghyGo 2 и кануто Onak. По принцип тези модели ползват сглобяема или надуваема конструкция за да са додстатъчно компактни и леки за пренасяне. Вече има предложение от GoBoat, което използва комбинация от двата подхода. Каякът K-Pak на компанията от Северна Каролина Folding Boat Company също предлага подобна комбинация от разглобяем лек скелет, надуваеми секции и текстилно външно покритие. Това дава възможност на лодката ви да пътува на гърба ви във вид на раница, да се сглобява за броени минути и да ви пренася с успех над водните пространства.

Идеята за сглобяем лек носещ скелет и външно покритие на от материя не е нещо ново. От Folding Boat Company я развиват на ново технологично ниво, използвайки интегрирана анодизирана алуминиева рамка, обвита с устойчива на пробиви и издрасквания материя, като конструкцията позволява бързо и лесно асамблиране. Това става за сметка на идеята рамката да е монтирана постоянно в материята, без това да пречи на компактното сгъване. Алуминиевите пръчки са свързани с осем къси пластмасови съединения и пружини, като осигуряват цялостна рамкова основа при разгъването на конструкцията.

Към конструкцията са предвидени интегрирани в нея надуваеми седалка и подови елементи. Те осигуряват допълнителен комфорт на каякара и играят съществена роля за плаваемоста и безопасноста на лодката на вода. Единствените елементи които не са интегрирани в платното са две напречни усилвания на рамката, чието предназначение е е да я усилят и държат в структурно единство.

Лодката се сгъва на три и лесно се пакетира във форма на класическа раница за гръб с тегло от 9,5 кг. Това е и основното предимство на конструкцията, защото всички останали предполагат събирането на частите в две-три торби. Новият сгъваем каяк K-Pak ще се харчи на дребно за US $875 парчето.От Folding Boat Company обещават време за асамблиране на лодката от 4 до 5 минути за лодката си с размер 9,2 фута /2,8 метра/, което и демонстрират във видеото по-долу. Твърде е вероятно бъдещите собственици да успеят да сде справят и доста по-бързо, особенно когато не искат да изпусна и минута от хубаво слънчево време край някой спокоен водоем.


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra