“Летящата яхта” Foiler ползва подвижни подводни криле - видео
Mar 10, 2018
Foiler е последен модел луксозна моторна яхта с дизел-хибридно-електрическо задвижване. Тя е дело на Enata Marine и освен напредничавото си силово задвижване има още нещо с което да се похвали – подвижни подводни криле. Когато те са изкарани, яхтата може да се издигне над вълните до метър и половина и да се движи равномерно за да не се разплиска шампанското от чашите на пътниците й.

Техниката, наречена подводни криле не е нещо ново, но едва напоследък започна да навлиза по смело в лодко и яхтостроенето. Подводните криле осигуряват впечатляваща стабилност и в комбинация с напредничавата технология на хибридното задвижване предлага наистина едни от най-напредничавите дизайни в лодкостроенето.

В хибридната система на лодката са включени два двигателя от по 320 к.с. на BMW, които от своя страна захранват два електрогенератора, осигуряващи необходимият ток за захранването на два електрически торпедни движителя, развити от Enata Marine.

Максималнта скорост развивана от яхтата е 40 възела /74 км/ч/ в напълно издигнато върху подводните крила над водата корито. Foiler може да се движи в напълно електрически режим, плавайк в почти пълно мълчание със скорост до 10 възела /18.5 км/ч/.Яхтата е сертифицирана за превоз на до осем пътника, външният й дизайн е изключително стилен, тялото е карбоново и впечатляващо с черните си футуристични линии. Засега не са обявени официални цени за новата моторна яхта, но няма как да не е доста скъпа.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra