И ФРЕНСКА ФАМИЛИЯ НА РЕГАТАТА НА ЛЕГЕНДИТЕ
May 04, 2011
Френската фамилия Виант ще наеме яхтата Gauloises III, за да участва в Регатата на Легендите, която ще се състои през месец ноември в залива на испанския град Аликанте. Яхтите от флотилията на Легендите ще изпратят на старта участниците в следващото издание на околосветската регата Volvo Ocean Race 2011-12 г. Френската яхта Gauloises III участва в околосветската регата Whitbread през 1981-82 г., която е предшественик на Volvo Ocean Race. В Аликанте фамилията Виант и яхтата Gauloises III ще се срещне с някои свои бивши съперници от флотилията на Легендите, като Grand Louis (1973-74 г.), Japy Hermes (1977-78 г.) и Kriter IX (1981-82 г.).

„През всичките тези години членовете на нашия екипаж от регатата Whitbread 1981-82 поддържаха постоянно връзка помежду си. Затова сега решихме да се съберем отново, за да участваме в Регатата на Легендите тази есен”, споделя патриарха на френската яхтена фамилия Андре Виант. Андре е член на британския почетен яхтклуб Royal Yacht Squadron. Той е и един от първите президенти на най-големия френски яхтклуб UNCL , който организира офшорни регати.

Андре Виант ще доведе на борда Gauloises III в Аликанте някои от по-младите членове на своята фамилия, както и свои приятели и добре познати във ветроходните среди имена. В екипажния списък със 16 сменящи се ветроходци влизат синът на Андре Жан-Мишел и дъщерята му Силви. Жан-Мишел е известен в родината си като един от най-уважаваните организатори и директори на регати. В екипажа влизат още Бруно Лунвен – бивш състезател в историческите регати Course de l’Aurore (известни по-рано като Figaro Race), Филип Фаскьо – промотер на регатата ORMA за многокорпусн и яхти, Патрик Карпентиер – известен яхстмен-журналист и Патрик Елис – също ветеран от регатите Figaro през 80-те години на миналия век.

Gauloises III:
Година на пускане на вода – 1979
Дължина – 20 м
Широчина – 3,6 м
Корпус – алуминиева сплав
Двигател – Perkins – 120 к.с.
Каюти – 5 с 10-12 койки

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra