ДВАМА ОФИЦИАЛНИ ФОТОГРАФИ ЗА VOLVO OCEAN RACE
Jul 12, 2011
Организаторите на околосветската регата Volvo Ocean Race поканиха двама известни в яхтените среди фотографи да отразяват следващото издание на най-тежкото ветроходно състезание в света, което стартира тази есен от марината на испанския град Аликанте и ще продължи и през следващата – 2012 г.

Новозеландецът Пол Тод е професионален ветроходец, който има и натрупан над 20-годишен опит във фотографската индустрия. Пол вече няколко пъти е отразявал околосветската регата Volvo Ocean Race, като по време на изданието, състояло се през 2005-06 г., той е отговарял и за подбора на фотографиите, отразяващи регатата. „Израснал съм на палубата и през целия си живот съм карал яхти. Когато човек израства със спорта той има чувство към него, той просто го усеща. Когато снимам аз съм наясно защо екипажа прави определено нещо в момента и знам какво ще стане в следващия момент. Това ми дава възможност да уловя с фотоапарата моменти, които нито един фотограф, който не е ветроходец, не може да заснеме”, казва новозеландският професионалист във фотографията и яхтинга. Освен Volvo Ocean Race Тод е снимал още за различни клиенти и пет от последните издания на мачрейсинга за Купата на Америка. Последният му професионален ангажимент е бил да снима и регатата за наградата Louis Vuitton Trophy. Пол Тод има издадени в САЩ и в Европа няколко книги, посветени на спортната фотография. В момента той живее в Аликанте, Испания – града, в който се намира щаб квартирата на Volvo Ocean Race.

Вторият ангажиран от организаторите на Volvo Ocean Race фотограф е англичанинът Ян Роман. Той еднакво добре снима и кара ветроходни спортни еднокорпусни и многокорпусни яхти. Когато снима той прави това най-вече по време на най-големите ветроходни регати. Ян отразява детайлно от началото до края предпоследното - 32-ро по ред издание на Купата на Америка като официален фотограф на британския TEAMORIGIN. От 2008 г. насам британецът е официален фотограф и на веригата регати AUDI MedCup. Тод снима редовно и други прочути регати, като The St Barth’s Bucket и Extreme 40 series.
„Аз се състезавам с катамаран в световния шампионат за многокорпусни съдове. На напоследък все повече се улавям, че се състезавам все по-рядко, за разлика от фотографията, която все по-често и с удоволствие практикувам. Подобно на колегата си Пол Тод и аз имам усещане за спорта и това усещане ми дава една друга визия за ветроходството. Тя е доста по-различна от тази на един фотограф, който не е ветроходец”, споделя британският професионален ветроходец и фотограф.

Тази по-различна визия на двамата бъдещи официални фотографи на Volvo Ocean Race 2011-12 е отразена и в някои от най-добрите им фотографии, които публикуваме.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra