ROLEX FASTNET – УВЕРТЮРА ЗА VOLVO OCEAN RACE 2011-12
Aug 14, 2011
Три от екипажите, заявилите участие в околосветската регата Volvo Ocean Race 2011-12, ще премерят за първи път сили в директен двубой помежду си. Това ще стане по време на регатата Rolex Fastnet Race, чийто старт ще бъде даден днес в 12 часа по Гринуич в залива на британския град Коус. Офшоурната състезателна дистанция от 608 морски мили от Коус до Плимут преминава покрай скалистото островче с прочутия фар Fastnet Rock (на първата снимка), което е най-южната точка от Ирландия. Именно на този остров е кръстена и регатата Rolex Fastnet Race, която е една от най-знаковите ветроходни надпревари от този формат в света.

За водените от шкиперите Франк Камас, Ян Уаолксъл и Майк Сандерсън екипажи на яхтите Groupama Sailing Team, Abu Dhabi Ocean Racing и Team Sanya участието в Rolex Fastnet Race е първата възможност да се срещнат помежду си на състезателна дистанция преди големия старт на Volvo Ocean Race 2011-12, който ще бъде даден тази есен в Испанския град Аликанте.

Метеоролозите прогнозират, че регатата Rolex Fastnet Race ще се проведе при преобладаващи доста свежи и силни ветрове. Това означава, че участниците в състезанието ще заобиколят бързо сакралния за ветроходците скалист остров. Затова се очаква, че лидерите ще финишират в Плимут още утре преди обяд.

„Досега не сме се пускали в директен двубой с някой от бъдещите ни съперниците. Затова се притеснявам да не караме прекалено хазартно при очертаващото се силно време”, сподели притесненията си преди старта на Rolex Fastnet Race шкиперът на Abu Dhabi Ян Уолкър.

„Регатата Rolex Fastnet е една от най-знаковите в света на ветроходството. Очертава се да имаме предостатъчно вятър, затова със сигурност ще се забавляваме много”, не скри надеждите си шкиперът на китайския тим Sanya Майк Сандерсън.

Заявка за участие в тазгодишното издание на Rolex Fastnet Race са подали близо 320 екипажа, които ще се състезават в различни класове. Очаква се, че трите готвещи се Volvo Ocean Race 2011-12 екипажа на яхти от обновения клас Volvo Open 70 ще финишират в Плимът утре между 6 и 12 часа местно време.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra