ГЪРЦИЯ РАЗПРОДАВА СПЕШНО ПРИСТАНИЩА И МАРИНИ
May 19, 2011
Гръцкото правителство планира да стартира продажбата на множество държавни обекти – пристанища, яхтени марини, казина и олимпийски обекти. Целта на разпродажбата е да бъдат осигурени около 4 милиарда евро, за да се запушат дупките в бюджета. Независимо че много от обектите на гръцката морска инфраструктура се нуждаят от модернизиране вече няколко сериозни инвеститори са проявили интерес към офертите. Засега обаче все още не е официално оповестен списъка с пристанищата и марините, които ще бъдат предложени за приватизация.

„През 2011 година ще бъдат определени частните инвеститори, които проявяват интерес към реконструкцията и превръщането на някои марини в съвременни туристически обекти. До края на годината ще бъдат създадени и необходимите инвестиционни структури за осъществяването на тези намерения”, коментира приватизационния план на държавата гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину.

Точно преди една година ЕС и Международния валутен фонд откриха за Гърция кредитна линия в размер на 110 млрд. евро. Спасителният план обаче не помогна на южната ни съседка да се измъкне от кризата и огромния бюджетен дефицит. В момента външният дълг на Гърция е в размер на 300 млрд. евро.

От своя страна ЕС и Международният валутен фонд също поощряват намеренията на гръцкото правителство за приватизация. „Ако целите на приватизацията бъдат постигнати, тя би променила съществено дискусиите за устойчивостта на дълга", заяви представителят на МВФ за Гърция Пол Томсен. Той призова правителството на социалистите да ускори амбициозната приватизационна програма на стойност от 50 млрд. евро до 2015 г.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra