Дъжд от рекорди в Намибия
Nov 03, 2010


Яхтненият сайт на България вече ви информира за новия световен рекорд за скорост за теглен от вятъра съд. Той бе регистриран в края на миналия месец на 500-метровата мерна дистанция на специално построения канал в Намибия. Неговата дълбочина от само 18 см позволи на участниците в последната Седмица на рекордите да направят фантастични постижения при минимални вълни и скорост на вятъра от около 45 възела.

След като американският кайтсърфъст Роб Дъглас постигна абсолютен световен рекорд за скорост от 55,65 възела (над 100 км в час!) бяха подобрени още няколко европейски и национални рекорда. Французинът Себастиен Кателан постави нов рекорд на Европа и Франция при кайтсърфистите с постижение от 55,49 възела. Сънародничката му Шарлот Консорти постигна половин час по-късно също нов световен рекорд при дамите-кайтсърфистки – 50,43 възела. С този рекорд Шарлот стана първата в света дама, регистрирала скорост от над 50 възела. Истински героизъм демонстрира и френската кайтсърфистка Софи Робул, която постигна със счупена ръка скорост от 48,64 възела.

Седмицата на рекордите в Набимия бе организирана по правилата на Международната федерация по ветроходство (ISAF) и Съвета за световни ветроходни скоростни рекорди(WSSRC).

Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra