Катамаранът Spirit of Antigua се окапачи в Бискайския залив
Nov 03, 2010
Супер катамаранът Spirit of Antigua се окапачил на 27 октомври на 150 мили западно от френското пристанище Брест. Принадлежащата на легендарния ветроходец Тони Булимор двукорпоусна яхта се е преобърнала в акваторията на Бискайския залив по време на екстремни тестове в бурния Атлантически океан. 105-футовият катамаран е известен още с предишното си име Enza and Daedalus. По време на инцидента на борда на Spirit of Antigua е имало 7-членен екипаж, воден от 29-годишния шкипер Бен Джонс. Всичките моряци на борда на преобърналия се катамаран са били спасени след акция на Френската морска спасителна служба.

„Катамаранът се движеше с 15 възела в час, когато изведнъж се раздуха много як порив. Вятърът беше толкова силен, че ни ускори бързо до 30 възела в час (около 50 км в час), а ние не можехме да направим нищо, за да намалим тази убийствена в бурното море скорост”, обяснил преживелият корабокрушението шкипер пред спасителите. Преди да предприеме екстремното тестово плаване през разпенените вълни на Бискайския залив Бен Джонс сподели в едно телевизионно интервю, че да управляваш при силен вятър катамарана е все едно да караш болид от Формула 1 с 200 мили в час (360 км).

Преди крушението Spirit of Antigua бе ремонтиран и подготвян за екстремни плавания в продължение на повече от година в корабостроителница в Бристол, Англия. Бен и 7-членния му екипаж трябваше да тестват и подготвят супер катамарана за поредната авантюра на Тони Булимор Той възнамеряваше да предприеме догодина дълго 12500 мили плаване около Антарктида.

Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra