Британци бедстват край Канарите
Dec 02, 2010
Британска ветроходна яхта Snooker с двама души на борда претърпя миналата седмица корабокрушение край Канарските острови на 75 морски мили северно от африканското крайбрежие. 64-годишният шкипер Джонатан Фарара и придружаващият го 34-годишен англичанин Тимоти Хаол плавали от Лисабон за Канарските острови, откъдето двамата трябвало да продължат след кратък престой за Караибите. В началото на миналата седмица обаче британците били застигнати от силна буря и след като лодката им получила множество повреди двамата подали сигнал за бедствие, на което се отзовал капитанът на плаващ наблизо шведски танкер.

„Получихме известието за търпящата бедствие яхта някъде към 19,30 часа вечерта и веднага се отправихме с пълен ход към мястото на произшествието. Открихме яхтата в 21,15 часа, но не можахме да пуснем спасителна лодка, тъй като вятърът духаше с 45 възела в час, а вълните достигаха до 7 м височина”, каза за британския в. Telegraph говорителят на шведската компания Knutsen OAS Джон Делсведж.

Екипажът на шведският танкер успял в крайна сметка да качи на борда двамата бедстващи британци, след като ги извадили със спасителен буй от водата. По време на спасителната операция обаче по-възрастният британец починал. Вторият британец е настанен за лечение в корабния лазарет.


Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra