Всичките петима участника във Velux 5 Oceans пристигнаха в Кейп Таун
Dec 10, 2010


Всичките петима на брой участника в околосветската соло регата Velux 5 Oceans (Пет океана) завършиха успешно първия етап от обиколката около планетата - от френския град Ла Рошел до Кейп Таун, Южна Африка, обявиха в началото на седмицата организаторите на състезанието. Последен на 6 декември в Кейп Таун финишира белгийският шкипер Кристоф Буленс. Първи още миналия месец финалната линия на първия етап с дължина от 8003 морски мили пресече американския шкипер Брат Лю с време 28 дни, 1 часа и 51 минути. Втори е полякът Збигнев Гутковски (Гутек) – 31 дни , 6 часа и три минути. Последен в челната тройка е канадецът Дерек Хетфилд – 33 дни, 22 часа и 37 минути. Предпоследен в Южна Африка акостира британският яхстмен Крис Стенмор-Мейджър. Неговото време в първия етап е 36 дни и 44 минути. Последен от всичките участващи в регатата петима шкипери е белгиецът Кристоф Буленс - 49 дни, 22 часа и 55 минути.

„Много се радвам, че всичките пет участващи в регатата яхти от клас Eco 60 завършиха успешно първия етап от околосветската гонка. Това е най-доброто доказателство за надеждността на този тип лодки. Що се отнася до техните шкипери и петимата яхстмени демонстрираха истинска целеустременост, издръжливост и желание за победа, независимо от множеството проблеми по пътя”, каза при срещата си с петимата ветроходци председателят на организационният комитет на Velux 5 Oceans и легендарен британски яхстмен сър Робин-Нокс Джонстън.

Първата гонка от регатата Velux 5 Oceans се оказа за белгиецът Кристоф Буленс истинско бойно изпитание. След като пресече Бискайския залив Крис се движеше на втора позиция във временното класиране. След като избра близък до португалския бряг вариант обаче белгиецът попадна в продължение на няколко дни в безветрена зона и остана на четвърта позиция. „Това беше едно пълно с произшествия плаване, но аз все пак успях да се добера до финала”, сподели Крис Буленс. Той допълни още, че е имал сериозни проблеми с грота (основното платно). Освен това яхтатта била заливана многократно от огромните вълни и в следствие на проникналата в корпуса вода е отказала бордовата електроника. „Това беше най-трудната самотна гонка, в която някога съм участвал. Сега ще ми се наложи сериозно да поработим, за да приведем яхтата в добра кондиция”, разказа белгиецът след финала в Кейп Таун.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra