YACHTING MOUNTLY НАПРАВИ КРАШТЕСТ СЪС СКЪСАНА ВАНТА
Jun 29, 2011


Какво ще се случи с една 40-футова яхта ако се скъса ванта при вятър със скорост от 30 възела? Отговор на този въпрос дава краштеста, който направиха експерти на сп. Yachting Monthly. Естествено, както при всеки краштест, катастрофата бе предизвикана умишлено. Преди да подложат яхтата на стресовото изпитание членовете на опитния 4-членен екипаж излязоха в открито море с взет първи риф на грота и частично рифована на ролрифа геноа. След това двама от яхстмените разхлабиха, а след това и изцяло откачиха наветрената топова ванта на левия борд. За няколко секунди само мачтата стоически издържа, след което под напора на един по-як порив горната й част се изкриви като лък, а после се скърши точно на мястото на първата краспица, на което са закачени и основните ванти. След още няколко секунди двете половинки на мачтата заедно с такелажа и платната паднаха във водата зад подветрения десен борд.

Тестът продължи с изваждането на счупената мачта с помощта на една от лебедките на десния борд и засичане на времето за осъществяването на спасителната операция. Междувременно яхстмените направиха и анализ на ситуацията и начина, по който трябва да действа екипажа на пострадалата яхта.

Клипчето с краштеста си струва да бъде изгледано, за да е наясно човек защо трябва да натяга добре вантите и да ги поддържа в изправност.

Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra