SAUTER CARBON КОНСТРУИРА 78-МЕТРОВА ЕКО ЯХТА
Mar 21, 2011
Компанията Sauter Carbon Offset Design разработи проект на хибридната моторна мега яхта Ark Angel LSV (Life Support Vessel – подкрепящ живота плавателен съд), която може да редуцира до 100% разхода на гориво и отделяните в околната среда вредни емисии въглероден двуокис. 78- метровата (256 фута) мега моторница разполагащата с 4 турбодизела Daimler Bluetec Turbo Compound DD16 – всеки с мощност от по 400 киловата. Конструкторите и дизайнерите от Sauter Carbon Offset Design твърдят, че дори и когато се движи с максималната си скорост от 28 възела (към 50 км в час) високотехнологичните еко дизели на Ark Angel LSV харчат с 50 на сто по-малко гориво в сравнение с всяка друга силова установка със същата мощност. При скорост от 18 възела икономията на гориво и отделян въглероден двуокис нараства до 75%, а при 14 възела редукцията достига до впечатляващите 85%. Ако се движи със скорост от средно 10 възела „подкрепящата живота еко яхта” може да измине до 5000 морски мили годишно с нулеви вредни емисии, твърдят експертите от Sauter Carbon Offset Design.

За да постигне невероятните показатели по отношение на разхода на гориво и отделяните вредни емисии конструкторите са екипирали хибрида Ark Angel LSV с множество еко иновация, като системата MDR (motion damping regeneration). Тя използва енергията на вълните, за да генерира до 100 киловата електроенергия от възобновяемия природен източник. Други 300-400 киловата се осигуряват от монтираните по палубата и радарната кула фотоволтрични слънчеви панели. MDR системата и слънчевите панели осигуряват допълнителна електроенергия за зареждането на яките литиево-йонни батерии с капацитет от 3000 киловатчаса. Те захранват електромоторите, които задвижват витлата на Ark Angel LSV. В случай на необходимост се включват един или всичките турбодизела, за да осигурят енергия за захранване на батериите и за денонощното 5-звездно обслужване на ВИП гостите на борда.

С предварително заредени батерии Ark Angel LSV може да маневрира и да се придвижва в марината и край населените заливи с нулеви отделяни в околната среда вредни емисии. За тази цел дори и климатичната система, както и хладилниците на борда, са снабдени със система, която използва отделяната от тях топлина за зареждането на батериите.

Експертите от Sauter Carbon Offset Design са изчислили, че за една година Ark Ange l може да редуцира с до 4000 тона отделяния в околната среда въглероден двуокис. Това се равнява на вредните емисии, отделяни годишно от една парна електроцентрала с мощност от 450 Мегавата.

За построяването на корпуса на Ark Angel конструкторите са предвидили използването на лека и яка алуминиева сплав. Палубата и надстройките ще бъдат направени от алуминиева силова структура и от карбонови панели. Ark Angel разполага с ВИП каюти за 18 гости и за още 16 души екипаж. На борда на зелената мега яхта е предвидено място за рибна и хидропонна ферма за отглеждането на зеленчуци. Мега яхтата разполага още с хеликоптерна площадка и хелинг за спускане на вода на два дъги по 9,5 м катера с помощно соларно захранване, които се транспортират в специален хангар.

От офиса на Sauter Carbon Offset Design са уверени, че ако се намери инвеститор проектът Ark Angel LSV може да бъде реализиран на 100 процента.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra