ФРАНЦУЗИ ИЗОБРЕТИХА КАТАМАРАН ЗА ГМУРКАНЕ
Apr 08, 2011Французи изобретиха нов тип трансформиращ се плавателен съд, който дава възможност на двамата пътника на борда да плават както в надводно, така и в подводно положение. Задвижваният от електромотор и батерии катамаран Platypus (името означава птицечовка) се отличава с двете си високо извити напречни греди, свързващи двата корпуса. Под тях с подвижни шарнири е монтиран по-малък трети корпус, който двамата пътника яхат като велосипед-тандем. От брега до мястото на гмуркане пасажерите плават в надводно положение с вдигнат над водата среден корпус със скорост от 10-12 възела (16,5-22,2 км в час). След като стигнат до мястото за гмуркане пътниците включват механизма, който за около 40 секунди завърта напред и надолу шарнирите и потапя средния корпус на дълбочина от около 1,5 м. В тази позиция двамата гмуркачи могат да се разхождат под водата, наслаждавайки се на неговите обитатели със скорост 3-4 възела (5,5-7,5 км в час). При това подводничарите не се нуждаят и от акваланг, тъй като Platypus е оборудван с малък компресор, който вкарва под налягане през два маркуча въздух до автоматите на гмуркачите. Дългият 15 м маркуч на шнорхела дава възможност на двамата плувци не само да се возят, но и да се гмуркат до десетина метра под водата.

Трансформиращия се катамаран е разработен съвместно от френската компания Thinktank l'idéothèque, основана от Францис-Александър Бертран и известният френски морски архитект Филип Ролан. За Ролан се знае, че той има натрупан 15-годишен челен опит в конструирането на най-бързите и екстремни многокорпусни съдове. Той е участвал в екипа, конструирал супер тримарана BMW Oracle, който спечели миналата година последното издание на Купата на Америка. Филип Ролан има е участвал и при построяването и тестването на най-бързия засега в света ветроход-тримаран с подводни крила Hydroptère, за който Българският яхтен сайт писа.

Platypus вече е преминал през тестове и е лицензиран за серийно производство. Освен че не замърсява околната среда електрическият катамаран е и почти безшумен. Затова той може да се приближи неусетно до най-закътаните заливи без да плаши подводните обитатели. Освен това на борда си Platypus предлага множество места за транспортиране на спортни и къмпинг принадлежности. Трасформиращият се катамаран за гмуркане е оборудван с GPS, осветление за подводно гмуркане, бордови компютър и специална система за аварийно прибиране на гмуркачите на борда. Катамаранът има литиево-полимерни батерии, които му осигуряват 8 часа автономност с едно зареждане.

Създателите на Platypus, които са патентовали оригиналната му конструкция, сега търсят бизнес партньори за пускането му в серийно производство.


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra