LANCIA ИЗВАЯ УНИКАЛНА МОРСКА БЕГАЧКА
Apr 15, 2011
Автомобилната компания Lancia създаде съвместно с италианската корабостроителница Sacs и известният яхтен дизайнер Кристиан Гранде уникална супер RIB (rigid-inflatable boat) моторница с твърдо дъно и меки бордове. Задвижваната от бордови мотор с мощност 1120 к.с. бегачка е създадена, за да представи на вода с изящния си дизайн Lancia di Lancia красотата и стила на произвежданите от италианската автомобилна компания модели.

Кристиан Гранде е създал издължен нисък корпус с много агресивни, но заедно с това и добре балансирани класически линии. Характерната форма на страничните стъкла напомнят за силуета на красиво автомобилно спортно купе, а задният прозорец е вдъхновен от класическите и ретро модели на италианската компания. Интересна иновация в конструкцията на рубката е сгъващия се с електрически механизъм мек таван, заимстван от кабриолетите Lancia. Независимо от доста ниския силует на катера неговата рубка е достатъчно висока и комфортна, за да може в нея прав да стои мъж със среден ръст. Каюткомпанията на Lancia di Lancia е оборудвана със прибиращ се плосък телевизор, модерна италианска водоустойчива мебела, трансформиращ се в 2-местно легло диван, кухненски бокс, и тоалетна с малка вана и душ.

Красотата на Lancia di Lancia се допълва много добре от изписаната по бордовете специална спортна графика Martini Racing на едноименната италианска компания. Тя е дългогодишен партньор на Lancia в рали състезанията и надбягванията с глисери.

Супер моторницата разполага с две матрака в предната палуба, до които се стига през свалящото се челно стъкло. Още два матрака за плажуващите на борда са разположени върху тиковата платформа в кърмата на катера. Светодиодното бордово осветление се връзва много добре с високотехнологичното задвижване на двата двигателя N67-560 Fiat Power Technologies (FPT) с обща мощност от 1120 к.с. - при 3000 оборота. Максималната скорост на плаващата Lancia е 55 възела – 102 км в час. В крейсерски режим катерът глисира в по-икономично със скорост от 15 до 45 възела. Резервоарът с обем от 1000 л е достатъчно голям, за целодневен излет.

Двете хидравлични Z-колони могат да се вдигат над водата или да се фиксират на различна височина. По този начин се променя наклона на корпуса спрямо водната повърхност. Така катерът може да се настройва за комфортно плаване при различни метеорологични условия и височина на вълната.

Дългият 13,10 м твърд корпус на италианската бегачка е изработен от стъклопластика. Заедно с цялото си оборудване теглото на катера е 8,5 тона. Lancia di Lancia може да превозва до 11 пасажери на борда си.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra