ДИПЛОМАНТКА НА AUDI КОНСТРУИРА ЕКО ТРИМАРАН
May 11, 2011
Българският яхтен сайт вече няколко пъти писа за някои интересни разработки на Audi в областта на яхтения дизайн. Освен че е един от организаторите на едноимената верига от регати с Макси яхти Audi Med Cup немската автомобилна компания редвовно подкрепя и работата на перспективни млади дизайнери, разработващи иновационни проекти на моторни и ветроходни яхти. Поредно доказателство затова е проекта на дипломантката Стефани Бехрингер от департамента по дизайн на Audi. Създаденият от Стефани проект на концептуалния моторен еко тримаран Q7 Coastline е вдъхновен от супер модела Audi R8.

Конструираната от германската дипломантка моторна яхта има централен голям корпус и два помощни по-малки странични поплавъка, които подобряват устойчивостта на съда без да увеличават аеродинамичното му и хидравлично съпротивление. Най-любопитната част от проекта на Сефани са именно двата странични поплавъка, които служат и за гараж на два задвижвани от електрически двигателя водни джета. Освен за забавление на гостите докато яхтата е на котва в някой красив залив двата електрически джета могат да се използват и като помощни подрувлащи устройства когато са фиксирани в затворено положение в страничните поплавъци-хангари. Така те са в състояние да развъртат яхтата на място ако двигателят на единия джет се включи на преден, а на втория на заден ход.

Само с двата помощни мотора на джетовете Q7 Coastline може да маневрира в пристанището със скорост до 8 възела (около 16 км в час) с нулеви отделяни в околната среда вредни емисии. Двата мотора на джетовете с мощност от по 100 к.с. всеки могат да подпомагат и работата на двата основни 12-цилиндрови тубродизелови двигателя с мощност от по 500 к.с. По този начин със сборната тяга от 1200 к.с. максималната скорост на Q7 Coastline достига до 40 възела (близо 80 км. в час).

Когато не се нуждае от максимална мощност и скорост двата основни турбодизела въртят и генератори, които зареждат батериите на двата джета. Така Q7 Coastline се превръща в уникален хибриден съд без аналог в света. Поради тази ппричина дори и да не бъде реализиран тримаранът на Стефани Бехрингер дава още една свежа идея за начина, по който двойните хибридни задвижващи системи могат да бъдат използвани интелигентно в яхтостроенето.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra