Най-екстравагантните /и скъпи/ яхти в света /5/ - видео
Jan 06, 2014
Яхтите са за хора, които обичат водата. Но това по принцип важи само за яхтите с що-годи нормални размери. От един габарит нататък яхтата се превръща в символ на социалния статут на собственика, а не в израз на обичта му към морето. Както в приказката за "онази работа" и тук собствениците на големите луксозни яхти си мерят "колкавината". Тези плаващи палати са с размери на кораб, бъкани са с всевъзможни екстри и луксове. Без басеин, складове за малки яхти, индивидуални подводнички, джакузи и площадка за кацане на хеликоптер, яхта не би могла да се класира в надпреварата по надцакване и показване на бездънни джобове. Да не говорим за златни апликации и всевъзможни хай-тек джаджи, също толкова неотменими в този свят на невъобразимо богатство, натрупан за столетия или пък за броени години. Може би добър пример за какво става дума са струващите по $40 000 кранове в банята на руския милионер Андрей Мелниченко, пиещ си кафето на маси от кристално стъкло в 394-футовата си яхта.

Octopus
Това е 414-футовата/126-метрова яхта на съоснователя на Microsoft Пол Алън, направена за около $200 милиона и с годишна подръжка от още $20 милиона. В тази супер-мегаяхта има всичко, дори звукозаписно студио от най-висок ранг, да не говорим за "стандартните" джет-скидокове, пълноразмерна баскетболна площадка, седем лодки, 63-футов/19-метров тендер, 60 души екипаж, две площадки за казане на хеликоптери, всяка с хеликтоптер и покрит хангар, две подводници, една от които с дистанционно управление, а другата за осем гости и възможност за прекарване на две две седмици под водата. На разположение на 22-ината гости е плувен басейн, разположен на втория етаж.Построената през 2003-а година Octopus, тогава е най-голямата частна яхта в света, а в момента се класира "едва" на 14-о място и на пето за яхта, несобственост на държавен глава, както и на първо място все още за най-голяма експедиционна яхта.Екстериорът на яхтата е дело на Espen Øino Naval Architects и е построена от немския корабостроител Lürssen в Бремен. Интериорите са дело на дизайнера Джонатан Куин Бърнет от Сиатъл. Алън е още собственик на яхтата Tatoosh, също влизаща в топ-100 на най-големите частни яхти в света.

Корпусът на яхтата е стоманен, а компонентите на суперструктурата й са главно от алуминий, палубите от тиково дърво, водоизместването е 9932 тона. Газенето от 5.85 метра/19.2 фута, не и позволява посещаването на всички марини в света. Задвижването на мегаяхтата е поверено на осем дизела Mercedes, което й позволява развиването на максимална скорост от 20 възела/36 км/ч, а крейсерската й скорост е 17 възела/30 км/ч при които пробегът с едно зареждане на резервоарите с обем 850 000 литра е 8000 км.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra