Най-екстравагантните /и скъпи/ яхти в света /6/ - видео
Jan 07, 2014
Яхтите са за хора, които обичат водата. Но това по принцип важи само за яхтите с що-годи нормални размери. От един габарит нататък яхтата се превръща в символ на социалния статут на собственика, а не в израз на обичта му към морето. Както в приказката за "онази работа" и тук собствениците на големите луксозни яхти си мерят "колкавината". Тези плаващи палати са с размери на кораб, бъкани са с всевъзможни екстри и луксове. Без басеин, складове за малки яхти, индивидуални подводнички, джакузи и площадка за кацане на хеликоптер, яхта не би могла да се класира в надпреварата по надцакване и показване на бездънни джобове. Да не говорим за златни апликации и всевъзможни хай-тек джаджи, също толкова неотменими в този свят на невъобразимо богатство, натрупан за столетия или пък за броени години. Може би добър пример за какво става дума са струващите по $40 000 кранове в банята на руския милионер Андрей Мелниченко, пиещ си кафето на маси от кристално стъкло в 394-футовата си яхта.

Dubai
Кралската яхта от Дубай на шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум емир на Дубай и премиер на Обединените арабски емирства е дълга 524 фута/162 метра и третата по големина в света след супер-яхтите Azzam и Eclipse. Цената за посторяването й възлиза на $300 милиона и е най-скъпата яхна в света в годината на построяването си - 2006-а. Палубите се обслужват от три асансьора, както и от открита стъклена стълба, а по тях има различни басейни с мозаечна облицовка, места за печене на слънцета и голяма платформа за плуване и гмуркане в морето. На борда са приютени малка подводница, две десетметрови моторници, зала за скуош, спа-център, китозала, диско, гимнастически салон и площадка за кацане на яхтения 9,5 тонен хеликооптер Blackhawk.Яхатата е направена през 2006-а година от Platinum Yachts, външните й лини са елегантни, структурата й е стоманено-алуминиева, дело на дизайнера Ендрю Уинч. Всъщност, първоначално яхтата е започната за принца на Бруней Джефри Болкия, а строителството й е старитрало десет години преди официалното й представяне. Строителството е спряно през 2001-а, когато коритото е закупено от Platinum Yachts за шейх Мохамед, а проектът за яхтата, наричан дотогава Platinum, Panhandle и Golden Star, е преименуван на Dubai.

Интериорът на Dubai впечатлява с ярките си цветове и детайлно идпипани ръчни мозайки. Осветената естествено стъклена стълба между палубите, променя цветовете си през ноща. За собственика е запазен отделен етаж от яхтата, палубите са всичко седем, централният салон се доминира в центъра си от огромен диван, по палубите има доста стаи и апартаменти за гости, екипажът игостите на яхтата заедно могат да достигнат 160 човека/72 гости и 88 екипаж.

Водоизместването на Dubai е 9150 тона, максималната скорос е 26 възела/50 км/ч, обсегът й на действие е 8500 морски мили/15 000 километра, двигателите четири MTU дизела 9625 к.с/7177 кВт всеки.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra