Най-екстравагантните /и скъпи/ яхти в света /7/ - видео
Jan 08, 2014
Яхтите са за хора, които обичат водата. Но това по принцип важи само за яхтите с що-годи нормални размери. От един габарит нататък яхтата се превръща в символ на социалния статут на собственика, а не в израз на обичта му към морето. Както в приказката за "онази работа" и тук собствениците на големите луксозни яхти си мерят "колкавината". Тези плаващи палати са с размери на кораб, бъкани са с всевъзможни екстри и луксове. Без басеин, складове за малки яхти, индивидуални подводнички, джакузи и площадка за кацане на хеликоптер, яхта не би могла да се класира в надпреварата по надцакване и показване на бездънни джобове. Да не говорим за златни апликации и всевъзможни хай-тек джаджи, също толкова неотменими в този свят на невъобразимо богатство, натрупан за столетия или пък за броени години. Може би добър пример за какво става дума са струващите по $40 000 кранове в банята на руския милионер Андрей Мелниченко, пиещ си кафето на маси от кристално стъкло в 394-футовата си яхта.


Eclipse
Eclipse e луксозна яхта, направена от фирмата Blohm + Voss oт Хамбург, Германия. Екстериорът и интериорът са дело на фирмата Terence Disdale Design a морски архитект е Francis Design. Яхтата е предадена на собственика си Роман Абрамович на 9 декември 2010-а година и тогава е била най-голямата в света с дължината си от 163,5 метра. Днес Eclipse е втора по големина в света, защото е със 17.3 метра по-къса от яхтата Azzam, пуснятя ня вадя пруз апрел миналата година. Финалната цена на яхтата е възлязла на един милиард и половина долара.

Aбрамович има всъщносх флота от пет яхти - Eclipse, Sussurro, Titan, Umbra и Luna. Той подарява друга яхта - Le Grand Bleu на своя съдружник и приятел Евгений Швидлер през юни 2006-а, продал е втора яхта - Ecstasea през юни 2009-а на необявен египетски богаташ, а бившата му жена Ирина си тръгва през 2009-а с трета яхта - Pelorus, като част от съглашението за развод. Тя я продава по-късно на Давид Гефен за $300 милиона през 2011-а.Eclipse има немска система за защита от ракетен обстрел срещу пиратски и терористични атаки и освен това е бронирана. Много интересна е системата, невиждана досега при мега-яхтите, базирана на лазери, която прави невъзможно папараците да снимат какво става на нея и в каютите дори и с най-съвършенната им техника. Тя автоматично открива фотографските обективи, насочени към яхтата и изпраща незабавно в тях лазерен лъч, правейки невъзможно заснемането.

Покривът над апартамента на Абрамович се отваря с натискане на бутон, давайки хму възможност да се наслаждава на слънцето или на ярките звезди, полегнал до приятелката си Даря Жукова.

Яхтата има екипаж от 92 души, две площадки за кацане на хеликоптери, закрит хангар за трети хеликоптер, два басеина, единият от които 16-метров, превръщащ се в дискотечен дансинг след източване на водата, киносалон, спа-център, 24 каюти за гости, всяка с 6-футов киноекран, подводница с дълбочина на потапяне до 50 метра, три катера.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra