Най-екстравагантните /и скъпи/ яхти в света /8/ - видео
Jan 17, 2014
Яхтите са за хора, които обичат водата. Но това по принцип важи само за яхтите с що-годи нормални размери. От един габарит нататък яхтата се превръща в символ на социалния статут на собственика, а не в израз на обичта му към морето. Както в приказката за "онази работа" и тук собствениците на големите луксозни яхти си мерят "колкавината". Тези плаващи палати са с размери на кораб, бъкани са с всевъзможни екстри и луксове. Без басеин, складове за малки яхти, индивидуални подводнички, джакузи и площадка за кацане на хеликоптер, яхта не би могла да се класира в надпреварата по надцакване и показване на бездънни джобове. Да не говорим за златни апликации и всевъзможни хай-тек джаджи, също толкова неотменими в този свят на невъобразимо богатство, натрупан за столетия или пък за броени години. Може би добър пример за какво става дума са струващите по $40 000 кранове в банята на руския милионер Андрей Мелниченко, пиещ си кафето на маси от кристално стъкло в 394-футовата си яхта.


Seven Seas
Роман Абрамович се радва на Eclipse, Пъф Деди на Solemates, но не много по-назад е носителят на Оскар за режисура Стивън Спилбърг със суперяхтата си за $200 милиона Seven Seas. Регистрираната на Каймановите острови яхта е дълга 86 метра и е направена под проектно име в кооперация на дизайнерите Nuvolari & Lenard, Azure Naval Architects и Wright Maritime Group. Холандската корабостроителница Oceanco пък е отговорна за построяването й. В момента световно-известният режисьор явно иска да си върне малко от парите, похачени за нея, защото яхтата се дава под наем срещу $1.3 милиона на седмица.

Интересен монет в интериора е стъклената стена отделяща плувния й басейн и каюткомпанията. Така режисьорът и гостите му имат избор да гледата най-новите творения на Холивуд седнали в салона или плувайки в басейна. Другите белези на разкоша са облицовките от орехово дърво, тик и палисандър.

Каютите за гости са 6 за 12 гости, собственикът има отделен вип-апартамент, екипажът е от 26 човека. На тяхно разположение са стандартните джакузи, басейн, фитнес салон, хеликортерна площадка, спа, масажна зала, бар.

Seven Seas има стоманено корито и алуминиева суперструктура. Яхтата има стабилизатори на котвите, които увеличават комфорта при стоянка на вълни. Максималната скорост е 20 възела/36 км/ч, крейсерската скорост е 15/27 км/ч.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra