Toyota "стъпва" на вода с яхта с двигатели от Land Cruiser - видео
Oct 16, 2014
Aвтопроизводителят №1 в света Toyota е добре познат в целия свят с леките си коли и SUV-моделите си като 4Runner и Land Cruiser. Далеч по-малко известна е дейноста й като производител на моторни яхти, повечето от които са инспирирани и задвижвани от мотори на автомобилите й. Последното творение на марина-поделението на японците се нарича Ponam-31, определян от тях като "sports utility cruiser", предлагащ елегантна кабина и динамика на вода осигурявана от два турбодизелови двигателя взети назаем от Land Cruiser Prado.

Всъщност Toyota е в бизнеса с яхти от 25 години насам, стартирайки първо с R&D-отдел през 1990-а. След няколко години на развойна дейност, корпоративно инвестиране и реструктуриране, представя първата си моторна яхта Ponam-28 през 1997-а. През следващите години лансира линия моторни лодки за теглене на водни ски.

Новата яхта Ponam-31 е дълга 10.6 м /35 фута/ и попада в гамата между сега предлаганите модели Ponam-28 и Ponam-35. Подобно на тях тя е инспирирана от дизайна на автомобилите и ползва някои от техните технически неща. Обозначението на яхтата като "sports utility cruiser" си е чист маркетингов трик, който прави връзка между лодката и SUV-линията на автопроизводителя. Така се намеква, че се предлага комфорт и възможности в съд еднакво перфектен за вечерен романтичен круиз или за сутрешна риболовна експедиция.

Задвижването на новата яхта е поверено на два трилитрови турбодизела с обща мощност над 500 к.с. от Land Cruiser Prado и специално настроени за новата им морска апликация. От Toyota твърдят, че агрегата е достатъчно мощен, икономичен, с намалени шум, вибрации и изхвърляния на вредности.

Корпусът на Ponam-31 е алуминиев, предлага достатъчно място пред и зад кабината, чиято вътрешност е решена в изчистен и удобен за ползване дизайн с канапе и място за маса, докато обзавеждането може да бъде решено по доста начини според изискванията на клиента. Откритият мостик над кабината предлага комфортни места за петима.Задвижванвето на лодката не е единствената заемка от автомобилния опит и възможности на марката. От Toyota казват, че опитът в автомобилния дизайн е бил ръководен в създаването на линиите и повърхностите на корпуса на лодката и по-специално в задната й част.

Toyota предлага опции за автоматично управление към спомагателнaта система Drive Assist pilot и Virtual Anchor System (VAS). Поледната беше лансирана миналата година при модела Ponam-35 и комбинира локация на базата на GPS с информацията за посоката и силата на вятъра и теченията за стабилизиране положението на лодката или за движението й напред.

Тежката 5600 кг Ponam-31 може да приеме на борда си до 12 души, има капацитет на резервоарите от 620 л за гориво и 110 л за прясна вода. Лодката ще се предлага на пазара първо в мрежата от 49 японски дилъра при базова цена от ¥29 700 000 (US$ 277 000).


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra