Flying Phantom - срещу US $40 000 летите на две стъпки над водата - видео
Aug 17, 2015
“Това е същото както когато пуснете ръчната спирачка - изведнъж всичко става по-плавно и по-бързо в чиста тишина" - така описват вървежа /летежа" на катамаран за US $40 000 над водата върху двете му специални подводни крила. Става дума за лодка с име Flying Phantom, която отваря нова страница в яхтинга, заради възможността си да се освобождава от съпротивлението и дискомфорта при движението на корпуса му във водата.

“Главните скоростни ограничители при камараните са дължината на корпуса, мокрещата му се повърхност, които се задействат яко, ако се опитате да развиете висока скорост" - обяснява създателя на "фантома" Никола Феликс. - "Когато сте под платна и корпусите не доксват водата, на практика можете да имате почти безгранични възможности. При стандартното плаване вие се борите непрекъснато срещу съпротивлението на водата и преминаването на вълните. Когато се издигнете нагоре, съпротивата им изчезва и настъпва пълна тишина. Всеки полъх на вятъра се превръща в ускорение".По време на тестовете Flying Phantom е постигнал скорост от 33 възела /62 км/ч, но Феликс вярва че това не е границата на възможностите за яхтата. - "Следващият ограничител на скороста е кавитацията около крилата, която възниква при скорост от 45-50 възела /84 - 93 км/ч/."

Освен отпадането на водното съпротивление на корпусите, подводните крила дават още едно предимство - движението става много по-плавно. Според яхтсмените, вече запознали се с нydrofoiling-а, движението при него напомня на това летящото килимче от старата арабска приказка. Има и известни проблеми, особенно при непредвиденото завръщане на корпусите във водата, което рязко залавя движението.

Подводните криле не са нещо нова в света на яхтите - "летящите" лодки отбелязват скоростни рекорди от десетилетие и сегашният рекордьор “Vestas Sailrocket II” носи шампионската титла с неговите плашещи 65.45 възела /122 км/ч/ от 2012-а година. Но Flying Phantom е първият продукт, който изкарва технологията на пазара и демократизира катамарана с подводни криле.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra