Яхтата Mayflower ще пресече Атлантика без екипаж
Sep 01, 2015
Ако неочаквано срещнете платноход без екипаж в океана не се плашете - не е този на Летящия холандец, а ... автономно плаващата яхта Mayflower. Не става дума за платнохода докарал първите преселници в Америка, а автономно плаващият изследователски съд Mayflower Autonomous Research Ship (MARS). Плановете на екипа зад проекта предвиждат задвижваният от вятъра и слънчевата енергия тримаран да отплува от Плимут, Англия и да акостира след известно време в Плимут, Масачузет през 2020-а година. Точно за датата в която ще бъде отбелязана 400-ата годишнина от плаването на първия кораб с това име. През цялото пътуване ще бъдат извършвани най-различни изследвания по редица научни проекти.

Използвайки едното или двете си платна, MARS ще може да развива съответно скорости от 20 възела (37 км/ч). MARS ще е дълъг 32.5 метра и широк 16.8 метра. Тялото ще е направено от композит на стъклено арамидна основа с карбонов дек. Съдът е фокусът на по-обширния проект MARS, в който си сътрудничат университета нa Плимут, специалистът по автономни техники MSubs и производителят на яхти Shuttleworth Design.

В безветрените дни, когато платната автоматично ще се прибират, яхтата ще продължава напред със скорост до 12,5 възела (23 км/ч). Слънчевите батерии ще осигуряват достатъчно мощност, че плавайки със скорост 5 възела (9 км/ч) на електромотор, "пробегът" ще е неограничен. Някои от батериите ще са разположени на сгъваемите платна.

Навигацията ще се осъществява на базата на комбинация от GPS-данни и бордова система за избягване на сблъсъци. Според представителя на MSubs Брет Фаньоф, плаването може да се осъществи за срок от 7 до 10 дена, но всъщност програмата на MARS предвижда и по-дълги плавания в изпълнение на научно-изследователските програми от областите метеорология, океанография, климатология, възобновяема енергия и задвижвания на плавателни средства, софтуер за автоматизирани и автономни операции с голяма продължителност.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra