ESIMIT EUROPA 2 ПЪРВА НА GIRAGLIA ROLEX CUP
Jun 24, 2011


Макси яхтата Esimit Europa 2 пресече вчера първа в залива на италианския град Геноа финалната линия на регатата Giraglia Rolex Cup. С това постижение 30-метровата супер платноходка спечели приза Line honours като завърши гонката с време 33 часа, 45 минути и 20 секунди. Специална награда - часовник от лимитираната серия Rolex Yacht-Master Rolesium, получи собственика на Esimit Europa 2 руснакът Игор Симчич.

В последното издание на регатата Giraglia Rolex Cup участват 190 яхти от 20 държави, а общият брой на участници – професионалисти и любители, е над 2200 души. Гонката се води по системата хендикеп, която отчита размера на яхтите и ветрилната им площ. Затова победителят в крайното класиране ще бъде обявен след като финишира и последния участник и се отчете корекцията на времето. Регатата с 55-годишна история Giraglia Rolex Cup е едно от най-значимите събития, провеждащо се в района на Средиземноморието.

„Тазгодишната регата се отличаваше от миналогодишната по преобладаващите слаби ветрове. Затова екипажът ни постоянно маневрираше и използваше всяка възможност, за да се движи лодката възможно най-бързо. всеки член на екипажа има заслуга за този успех”, сподели радостта си от победата Игор Симчич. Продължилата близо седмица регата включваше серия от крайбрежни гонки, както и един голям преход от 243 морски мили от Сан Тропе с контрола край скалистия остров Джираля край северното крайбрежие на Корсика и финал в Геноа.

Самият Игорь Симчич е убеден поддръжник на идеята, че ветроходният спорт може най-добре да обедини яхстмените от отделните страни и континенти. През 1995 г. руснакът построи по лансиран от него международен проект ветроходната яхта Esimit Gorizia & Nova Gorica. Проектът, който стана символ на сближаването на два съседни народа, бе подкрепен от кметовете на италианския град Горициа и на словенския Нова Горица. В последствие проектите на руския богат филантроп получиха подкрепата на целия Евросъюз, а 19-метровата му яхта започна да плава под флага на ЕС.

Новата 30-метрова Макси яхта на руснака бе пусната на вода преди една година в Кан, Франция. Двата борда на Esimit Europa 2 са оцветени с флага на ЕС. Построяването на яхтата бе осъществено с помощта на много от европейските институти, както и със спонсорството на големи компании, като Газпром, Medot и Slam.

„Ние разполагаме с една от най-добрите яхти в света, както и с един от най-забележителния екипаж, в чийто състав влизат световни шампиони и участници в няколко Олимпиади. Надявам се, че с помощта на яхтата и екипажа й ще успея да насоча вниманието на жителите от всички европейски страни към проблемите на екологията и подобряването на качеството на живота. Именно поради тази причина Esimit Europa 2 плава и под флага на организацията European Energy, която изповядва каузата за чиста околна среда”, разкрива целите на своя проект руският природозащитник.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra