САШО И МЪНИ АЛЕКСАНДРОВИ СЕ ПУСКАТ В СВЕТОВНОТО ЗА F18
Jun 25, 2011
Съпружеският тандем Александър и Мария Александрови са единствения екипаж, който ще представи страната ни на Световното първенство по ветроходство в екстремния клас катамарани F 18, който ще се проведе в езерото Балатон, Унгария, от 1 до 10 юли. Домакин на регатата Groupama Garancia F18 Catamaran World Championship е местния Balatonfüred Yacht Club.

Двамата състезатели на Централния софийски яхтклуб "Академик", които са познати сред приятелите като Сашо и Мъни, заминаха преди два дни със семейното „Ауди” и тегления на трейлер катамаран, а двете им дъщери – Ани - на 10 години (също състезател от ЦСЯК „Акадамеки” в детския клас „Оптимист”) и родената преди 10 месеца Лилия, отлетяха за Унгария със самолет, придружавани от баба си. „Наели сме просторно бунгало на брега на езерото. През деня ще участваме в гонките, а сутрин и вечер ще отменяме майка ми и ще се грижим за децата”, сподели пред българския яхтен сайт Мъни. Съпругът й Сашо ни информира, че за регатата на Балатон има подадени над 100 заявки за участие. С организираното през миналото година Републиканско първенство в клас F18 и с участията си в други регати българските ветроходци имат предвидени две квоти за участие в Световното първенство с 18-футовите двукорпусни бегачки. Независимо от това за Унгария заминават само двамата състезатели на ЦСЯК, тъй като не се е намерил друг наш екипаж, който да пътува на собствени разноски. БФВ няма да окаже помощ на двамата българи, тъй като F18 не е Олимпийски клас.

Сашо и Мъни преценяват реално шансовете си успех в надпреварата с най-добрите катамаранаджии в света. „В Световното ще се пуснат поне петдесетина екипажа, съставени от професионални ветроходци, които участват и в други топ регати, като Купата на Америка и Volvo Ocean Race. Затова повече ще гледаме и ще се опитам да понатрупаме опит от елитните яхстмени”, признава откровено Мъни. Покрай грижите за бебето тя е успяла да направи тази година само 5-6 тренировки на язовир Искър със съпруга си Сашо. „Хич не ми е лесно като шкотман на Сашо. При поворотите трябва да се прехвърлям бързо от борд на борд, да излизам на трапеца и да работя с двата шкота на грота и геноата”, споделя Мъни. Тя смята, че със Сашо реални шансове за успех имат най-вече срещу унгарските екипажи, които като домакини имат право на преференциална квота от цели 30 екипажа.

Александър Александров, който има солидна колекция от купи и медали от участията си в Олимпийския клас „470”, спечели през миналата година първия Републикански шампионат на страната в клас F 18. И тъй като по това време Мъни очакваше бебе Сашо се пребори за титлата в тандем с шкотмана Крум Стоев, който е една от младите надежди на ЦСЯК „Академик” (на челната снимка).

Специален гост на Световното в Унгария ще бъде легендарния френски шкипер Франк Камаси, който е носител на приза Jules Verne Award за най-бързо околосветското нон-стоп плаване с тримарана Groupama - 48 денонощия, 7 ч., 44 мин. и 52 сек. Франк е шкипер и на пусната наскоро на вода яхта Groupama от клас Volvo Open 70, чийто екипаж се готви за участие в следващото издание на околосветската регата Volvo Ocean Race 2011-12.


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra