BANQUE POPULAIRE ЗАПИСА ПОРЕДЕН РЕКОРД
Jul 13, 2011Екипажът на френския тримаран Banque Populaire V постигна нов рекорд след като направи най-бързата пълна обиколка около британските острови за 3 дни, 3 часа 49 минути и 14 секунди. С това постижение французите подобриха с повече от една трета (11 часа, 20 минути и 13 секунди) предишния рекорд на австралиецА Сидни Джевинет с яхтата Oman Air Majan.

Екипажът на Banque Populaire V стартира на 1 юли от пристанището на Лориент с първоначалното намерение да направи само една тренировка за следващото си участие в околосветската регата Жу лВерн (Jules Verne Trophy). Подходящото време обаче изкушило французите и те решили да завъртят пълен кръг около Британските острови за възможно най-краткото време.

„Ние напуснахме Лориент само за една тренировка. Скоро обаче се оказахме в положението, в което корабите на адмирал Нелсън се срещнала с френската флота по време на войната с Наполеон - в Канала между Франция и Англия. Имахме голям късмет с времето и ние се възползвахме от него”, сподели след финала шкиперът на Banque Populaire V Люк Пейрон.

В интерес на истината трябва да се отбележи, че рекордът, който 13-членния френски екипаж подобри, бе постигнат през миналата година от плаващ соло ветроходец.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra