ACWS КАШКАЙ - НОВА ЕРА ЗА КУПАТА НА АМЕРИКА
Aug 14, 2011


Новата ера в Купата на Америка - състезанието с най-дългата в света 160-годишна история, започна на 6 август със старта на първия мачрейсинг с революционните 45-футови АС45 катамарани в залива на португалския град Кашкай. При този формат съперниците не се пускат в общ масов старт, като при класическите ветроходни регати, а се състезават по двойки един срещу друг.

До края на тази година ще бъдат проведени общо три регати с новите катамарани АС45 от Световните серии за Купата за Америка (America's Cup World Series – ACWS) . Първата – ACWS Кашкай, се провежда в момента (6 до 14 август) в Португалия. Следващото издание на мачрейснга ще се състои от 10 до 18 септември в Плимут – Англия. Последната за тази година надпревара ще се проведе между 12 и 20 ноември в Сан Диего, САЩ.

През следващата 2012 г. America's Cup World Series също ще се провеждат с новите екстремни 45-футови АС45 катамарани, които бяха пуснати и тествани за първи път на вода тази пролет в залива на австралийския град Оукланд. Същинският финал на следващото - 34-то по ред, издание на Купата на Америка ще се проведе през 2013 година в два етапа. Първият е регатата Louis Vuitton Cup (юли 2013 г.). На финала екипажът на Защитниците от американския тим Oracle Racing ще се срещне със спечелилия най-много мачрейсинг гонки екипаж от състава на официално регистрираните осем тима на Претендентите. Финалните гонки през месец септември 2013 г. ще се проведат с бъдещият 72-футов Макси катамаран АС72, който е още в процес на разработка. При създаването му ще се ползва опита, натрупан с по-малкия катамаран АС45.

Както прогнозираха организаторите на Купата на Америка новият формат с двата екстремни двукорпусни яхти наистина направи много по-интересно и атрактивно за зрителите от цял свят състезанието с най-продължителната история в света. Това пролича още по време на първия мачрейсинг в Кашкай. Новите екстремни катамарани са не само по-бързи от използваните досега в еднокорпусни съдове, но са и далеч по-атрактивни и непредсказуеми по време на дистанцията. Катамараните лесно достигат скорост от 20-25 възела (към 35 и повече км в час), а маневрите край поворотните знаци със смяната на ветрила при екстремни скорости са далеч по-атрактивни за зрителите. Освен това новият формат на мачрейсинга е достъпен за зрителите от цял свят, благодарение на излъчваните в реално време в Интернет гонки (в сайта на организаторите на адрес www.americascup.com и в YouTube). За тази цел състезанието се предава от различни ракурси и планове с множество видеокамери. Участниците в гонките също са монтирали на борда на яхтите станалите задължителни за Купата на Америка уеб-камери. Всичко това също прави много по-достъпни и атрактивни гонките от новия формат на Купата на Америка за зрителите от цял свят.

Първата серия от световния шампионат за Купата на Америка в показа, че Защитниците и Претендентите все още усвояват възможностите и тънкостите в управлението на новия АС45 катамаран. Това пролича от грешките, които допускат в Кашкай най-добре подготвените състезателни екипажи от професионални ветроходци в света – бавни маневри, объркани гинакери, лош подход при вземането на поворотните знаци и др.

До предпоследния ден от регатата в Кашкай лидер в регатата е тима на Защитниците - ORACLE Racing Spithill. По време на състоялия се на 13 август мачрейсинг оплетен гинакер не даде възможност на екипажа на Emirates Team New Zealand да изпревари американците. Към 13 август временното класиране е в следния ред:

Място Отбор Точки
1. ORACLE Racing Spithill 10
2. Emirates Team New Zealand 9
3. Artemis Racing 8
4. Team Korea 7
5. ORACLE Racing Coutts 6
6. Team Energy 5
7. Green Comm Racing 4
8. Aleph 3
9. China Team 3

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra