КИВИТАТА СПЕЧЕЛИХА ПЪРВАТА РЕГАТА ACWS
Aug 15, 2011


Отборът Emirates Team New Zealand направи невероятен дебют в новата ера на състезанието с най-продължителната 160-история в света. Кивитата спечелиха вчера първата регата от Световните серии за Купата на Америка (America’s Cup World Series Cascais – ACWS) в Кашкай, Португалия (6-14 август). Сборният тим, съставен от екипаж ветроходци от Обединените арабски емирства и Нова Зеландия спечели не само двубоя в последния ден от 9-дневния мачрейсинг, но и сграбна победата в крайното класиране на ACWS Кашкай.

В първата ACWS регата участваха 9 катамарана. Единствено отборът на Защитниците от американския тим ORACLE Racing се представи с два катамарана - ORACLE Racing Spithill и ORACLE Racing Coutts. Първата лодка - ORACLE Racing Spithill, бе под командването на легендарния яхстмен Джеймс Спитил. Спитил спечели миналата година като шкипер на супер тримарана BMW ORACLE последното – 33-то по ред издание на Купата на Америка. До предпоследния ден от регатата в Кашкай отборът на Спитил водеше във временното класиране, но във вчерашната гонка кивитата успяха да уловят повече вятър в платната си и да се поздравят в крайна сметка с двойна победа.

„За нас тази регата беше наистина фантастична. Това състезание ще бъде винаги много трудно за печелене, тъй като бризът, духащ в района на Кашкай никога не е постоянен и стабилен. Понякога се получават „дупки” от безветрие по състезателната дистанция. Затова е много важно да си в точното време на точното място”, сподели радостта си от победата шкиперът на Emirates Team New Zealand Дийн Браун.

Във вчерашния последния ден от ACWS Кашкай късмет извади и тимът Artemis Racing, който с добрата си тактика и каране не само спечели убедително второто място в мачрейсинга на 14 август, но и успя да прати на трето място в крайното класиране победителят в последното – 33-то издание на Купата на Америка. „Момчетата от отбора свършиха страхотна работа. Това, което свършихме на 14 август е най-доброто, което показахме по време на първата регатата от новите Световни серии за Купата на Америка. Това е един отличен финал за Artemis”, сподели възторга си шкиперът на Artemis Racing Тери Хътчинсън след като успя да изведе екипажа си от средата на класирането до второто място в ACWS Кашкай.

Невероятен възход по време на двубоите в Кашкай демонстрира и тима Spanish Green Comm Racing, който беше неизменно в опашката на класирането през първите дни от регатата. Вчера испанците успяха да се наредят в средата на класацията с много добрата пета позиция за деня. След края на регатата испанският шкипер Василиж Збогар направи следния емоционален анализ: „Това беше един фантастичен ден за отбора ни. След като останахме първоначално три пъти в дъното на класацията ние постепенно започнахме да подобряваме резултатите си с всеки следващ ден. Станахме първо осми, след това, седми, шести, а днес (14 август – бел. ред.) се класирахме и на пето място. Днес духът на отбора показа много повече от който и да било друг път. Борихме се здраво до самия финал. Доволни сме от постигнатия напредък, но не сме доволни от резултатите. Ние сме отбор от шампиони, затова няма да бъдем щастливи, докато не постигнем победа.”

В списъка с ВИП гостите на ACWS Кашкай 2011 присъстваха имената на известни личности като президента на регатата Louis Vuitton Ив Карсел, секретарят на Министерството на туризма на Португалия Сесилиа Мирелес, поп звездата Литъл Ботс, Джон Бертран – един от шкиперите печелили Купата на Америка, изпълнителния директор на тима Artemis Racing Пол Каярд, както и основателят на компютърния гигант ORACLE - милиардерът Лари Елисън. Лари спечели като член на тима BMW ORACLE последното издание на Купата на Америка. Вчера той също се включи в гонките като член на отбора ORACLE Racing Spithill.

„Ние направихме много добър старт в това състезание, но в крайна сметка отборите на Artemis и Team New Zealand успяха да ни изпреварят. Няма значение дали си спечелил някоя гонка в началото. Важното е да спечелиш регатата. Така състезанието става много по-оспорвано иинтересно. Именно тази промяна целяхме като взехме решението за преминаване от еднокорпусни към двукорпурсни яхти за Купата на Америка. Двата нови катамарана (АС45 и АС72) са много по-конкурентни и зрелищни и това е промяната, която хората искат да видят. Зрителите всъщност искат да видят най-добрите ветроходци в близък двубой с най-бързите яхти в света”, сподели Лари Елисън.

Следващата Световна серия за Купата на Америка ще се състои от 10 до 18 септември в Плимут, Англия. Последното за тази година издание от America’s Cup World Series ще се състои през месец ноември в Сан Диего, Калифорния.


Крайно класиране
AC World Series Championship Cascais

1. Emirates Team New Zealand
2. Artemis Racing
3. ORACLE Racing Spithill
4. ORACLE Racing Coutts
5. Green Comm Racing
6. Aleph
7. Team Korea
8. Energy Team
9. China Team

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra