ЯХТА RAMBLER СЕ ОКАПАЧИ НА ROLEX FASTNET RACE
Aug 18, 2011
Плаващата под флага на САЩ Макси яхта Rambler 100 претърпя крушение докато участваше в последното издание на легендарната регата Rolex Fastnet Race, за която българският яхтен сайт ви информира наскоро. Регатата стартира на 14 август от залива на британския град Коус. Офшоурната състезателна дистанция от 608 морски мили от Коус до Плимут преминава покрай скалистото островче с прочутия фар Fastnet Rock, което е най-южната точка от Ирландия. Именно на този остров е кръстена и регатата Rolex Fastnet Race, която е една от най-знаковите ветроходни надпревари от този формат в света.

Малко след като заобикаля фара Fastnet Rock яхтата Rambler 100 губи кила си при един по-силен порив на вятъра и се окапачва на 180 градуса. За щастие всичките 21 членове на екипажа успяват да напуснат навреме лодката. 16 от яхстмените се изкатерват върху доста широкото и плоско дъно на състезателната яхта, която е построена с използването на последните концепции и технологии. Останалите петима успяват да надуят един от малките спасителни плотове и да се подслонят на борда му. В последствие хората от плота, между които има и една дама, са спасени от водолазен катер. Преди катера да стигне до сушата жената от Rambler 100 е транспортирана с хеликоптер за спешно лечение до болницата Кънти Кери. Шестнадесетте човека върху дъното на окапачилата се яхта също са били доставени на сушата по въздуха от хеликоптери на Британската морска спасителна служба.

Според говорителя на Ирландската брегова охрана яхтата се е преобърнала при не много бурно море. Но вятърът по време на инцидента е бил силен и поривист, а стелещата се на места мъгла е затруднила провеждането на спасителната акция.

Американските яхта Rambler 100 е един от най-бързите и титуловани съдове в състезателния Макси клас. Тя е заемала челни места в класирането на най-престижните регати по света. След спасителната акция яхтата е била изтеглена в преобърнато положение от влекач до най-близкото пристанище.
В тазгодишното издание на регатата Rolex Fastnet Race участие взеха екипажите на 314 яхти. В историята на легендарната регата има записани и други инциденти. Най-трагична за Rolex Fastnet Race е 1979 г., когато една от яхтите потъва в бурното море и загиват 15 ветроходци.


Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra