ДРАМАТИЧНИ ОБРАТИ НА ROLEX FASTNET RACE
Aug 20, 2011


Вече ви информирахме, че трите 70-футови яхти от новия клас Volvo Open 70 - Abu Dhabi, Groupama 4 и Sanya, се оказаха най-бързите еднокорпусни лодки в завършилата тази седмица британска регата Rolex Fastnet Race. Първите две пресекли финала в Плимут монокорпусника - Abu Dhabi и Groupama 4, подобриха с повече от час досегашния рекорд на регатата.

На този фон не по-малко впечатляващ е още един рекорд в Rolex Fastnet – при многокорпусните съдове, който също бе подобрен по време на тазгодишната надпревара край едноименната скала. Новият рекорд е вече регистриран на името на най-голямата участвала в регатата яхта – 140-футовия тримаран Maxi Banque Populaire (на снимката). Водената от легендарния шкипер Луи Пейрон френска бегачка напусна залива на Коус на 14 август в 7 часа и 48 минути местно време. Тримаранът направо прелетя разстоянието от 608 морски мили от Коус до Плимут със средна скорост от над 18 възела в час. По време на по-силните пориви лагът на Maxi Banque Populaire удари смайващите 36 възела (около 70 км в час!). С това темпо французите забиха новия рекорд с време 32 часа, 48 минути и 46 секунди, подобрявайки с цели 7 часа и 48 минути предишния рекорд на 60-футовия тримаран Fujicolour, постигнат през 1999 г.
Французите постигнаха тази година двоен успех в прочутата британската регата с второто място на тримарана Gitana 11 при многокорпусните съдове. Честта на домакините бе отчасти спасена от една дама – прочутата се покрай участието си в околосветската ноностоп соло регата Vende Globe Ди Кафари. Момата англичанка с арабски корен е единствената дама, дръзнала да направи само три обиколки с яхта около земното кълбо. Кафари участва в регатата с нов 70-футов Multi-One Design тримаран. „Тази регата беше направо разтърсваща. Трябваше да караме през цялото време на 110 процента. Лодката също се оказа фантастична. Мисля, че тя има бъдеще в Англия”, сподели Ди Кафари след финала.

След като загуби рекорда за най-бърза еднокорпусна яхта в Rolex Fastnet Race, постигнат през 2007 г. (1 денонощие, 20 часа и 18 минути) за собственика на 100-футовата британска яхта ICAP Leopard Майк Слейд остана успокоението, че по време на предишните две регати е печелил два пъти приза Line honours за първо пресичане на финалната линия. „Това беше една запомняща се надпревара. В началото и в края на гонката времето беше доста бурно и с големи вълни. Доволен съм от работата на екипажа. С общи усилия успяхме да изпреварим някъде към Солент нашият основен конкурент – Макси яхтата Rambler 100. Иначе Rambler има преимущество спрямо нас по отношението на теглото и други някои показатели”, анализира собственикът на ICAP Leopard.

Майк Слейд разкри още, че това ще е вероятно последното участие на ICAP Leopard в регатата Rolex Fastnet Race. „Ние сме участвали с тази яхта вече в осем или девет издания на ICAP Leopard. Мисля, че успяхме да спечелим с ICAP Leopard всичко възможно”, не скри задоволството си Слейд. По всяка вероятност след приключването на състезателната дейност 100-футовата британска красавица ще бъде трансформирана в луксозна круизна ветроходна яхта.

За разлика от излизащата „в пенсия” британска бегачка далеч по-новата Макси яхта Rambler100 нямаше шанс в тазгодишното издание на британската супер регата. Както вече ви информира българският яхтен сайт 100-футовата американска лодка загуби кила си и се преобърна по време на гонката. „Яхтата трябваше да се справи с доста големи вълни. Корпусът на Rambler100 се стоварваше с голяма сила надолу след преодоляването на всяка вълна. По време на инцидента аз бях заедно с навигатора Питър Ислър във вътрешността на яхтата. Изведнъж чухме ужасяващия звук на чупещия се кил. Всичко стана за броени секунди, нямаше време за размисъл. Яхтата се преобърна почти веднага като малък швербот”, припомня си ужасяващия инцидент проджект-мениджърът на Rambler100 Джордж Дейвид.

Преди да яхтата да се окапачи навигаторът Питър Ислър успява да предаде по радиото сигнал за бедствието. След като Rambler100 се преобръща част от екипажа успява да се изкачи върху дъното на лодката по предвидливо спуснато зад борда спасително въже. Първите изкатерили се яхстмени помагат на колегите си да се изкатерят също на лодката. Така или иначе петима от ветроходците, между които са шкиперът Джордж Дейвид и Венд иТутон, е свалена зад борда от бурното море. Екипираните със спасителни ризи бедстващи моряци се захваща с ръце в кръг, за да не бъде групата разпръсната в бушуващия океан. Така петимата се борят в продължение на половин час със стихията, докато на помощ не пристига пратен от бреговата охрана рибарски катер, който се намирал в близост до мястото на инцидента.

Още докато е бил на катера страдащият от хипотермия Венди Тутон е траспортиран спешно на брега с хеликоптер в болница. Останалите членове на екипажа са доставени с рибарския катер и с катер на бреговата охрана в Балтимор.

Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra