ОБЯВИХА ПОДЕДИТЕЛИТЕ В ROLEX FASTNET 2011
Aug 22, 2011
Победителите в тазгодишното издание на регата Rolex Fastnet Race бяха обявени на 19 август вечерта на официална церемония в Плимут, Англия. Домакините от Royal Ocean Racing Club връчиха призовете в 350-годишната Кралска градска крепост (Royal Citadel in Plymouth Hoe). Крайното класиране на лидерите стана ясно след като съдиите преизчислиха времената на екипажите по системата хедикеп, отчитаща дължината, ветрилната площ и други показатели на лодките. Сметките показаха, че краен общ победител в регатата при еднокорпусните съдове е екипажът на 72-футовата яхта Rán (на първата снимка). Пусната преди година на вода океанска бегачка е притежание на Никалас Земстрьом (на врезката), който е единия от основателите на Skype.

От еднокорпусните съдове обаче първа финалната линия в Плимут пресече 70-футовата яхта Abu Dhabi от новия клас Volvo Open 70, която регистрира нов рекорд на регатата със състезателна дистанция от 608 морски мили – 1 ден, 18 часа и 35 минути. При многокорпусните яхти най-бърз се оказа френския спурер тримаран Maxi Banque Populaire. Той се оказа и най-бързата за всички времена яхта в легендарната британска регата с постигнатия абсолютен рекорд от 32 часа, 48 минути и 46 секунди – с цели 7 часа и 48 минути по-бърз от предишния!

На второ място след корекцията на времето бе класиран екипажът на на 100-футовата Макси яхта ICAP Leopard, за която българският яхтен сайт ви информира. Британците от ICAP Leopard водеха люто борба за лидерското място с основните си конкуренти от американската Maкси яхта Rambler 100 до момента, в който по-новата и модерна американска лодка загуби кила си и се преобърна малко след като заобиколи фара Fastnet Rock, станал кръстник на легендарната регата. Както вече ви информирахме след окапачването и проведената спасителна акция от Британската брегова охрана всички 21 членове от екипажа на преобърналата се 100-футова яхта, между които беше и собственикът й – милионерът Джордж Дейвид, бяха спасени.

Rambler 100 бе изтеглена на буксир до залива Barley Cove на южното крайбрежие на Ирландия. Там останалата без кил яхта бе изправена, а водата от корпуса и източена. В последствие Rambler 100 (на втората снимка) бе изтеглена отново на буксир до залива на Балтимор и закотвена там без мачта, за да се превърне в една от най-големите атракции за зрителите. Местонахождението на потъналата в близост до мястото на инцидента 65-метрова мачта на Макси яхтата бе засечено с ДжиПиЕс и маркирана с буй, за да може да бъде в последствие извадена. Тепърва следствието ще установява каква е причината за загубата на високотехнологичния булб-кил със система за отклонение към наветрения борд за намаляване на крена и по-ефективна работа на платната и оптимизиране на хидродинамиката на корпуса.

В тазгодишното издание на легендарната британска регата участва внушителен флот от 314 яхти от всевъзможни класове, габарити и на различна възраст. До края на уикенда някои от последните екипажи продължаваха да пристигат в залива на Плимут. Част от тях закъсняха повече тъй като им се наложи да изчакат на котва в някой закътан залив утихването на бурята, откъснала кила на Rambler 100. Последен късно вечерта в неделя – 21 август, финишира построения през 1937 г. и перфектно реставриран и поддържан гафелен кеч Maybird.

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra