КУПАТА НА АМЕРИКА СТАНА НА 160 ГОДИНИ!
Aug 22, 2011
Най-старото провеждано без прекъсване (с изключение на двете световни войни) състезание в международния спорт закръгли днес поредния си юбилей. Регатата за Купата на Америка е вече официално на 160 години. Всъщност America's Cup бие по години дори и възстановените през 1896 г. съвременни Олимпийски игри. Тяхното начало е положено в Атина 45 години след финала на известната преди 160 години като Регатата за 100 гвинеи (стара английска златна монета) международна ветроходна надпревара.

На 22 август 1851 г. американската шхуна America триумфира над британския флот в регатата с награда от 100 британски гвинеи, организирана около английския остров Уиг в южната част на Англия. С тази победа над имените си съперници шхуната става кръстник на най-прочутия и продължителен мачрейсинг в света

Първото издание на легендарното най-дълго спортно състезание се ражда спонтанно от един облог, сключен от капитана на шхуната на America с няколко шкипера от Кралския морски ескадрон (Royal Yacht Squadron). Предизвикателството за американците е повече от сериозно, тъй като те се намират далеч от родните води и не могат да разчитат на подкрепата на своите сънародници. За разлика от тях на англичаните им предстояло не само да се състезават пред родна публика, но се очаква и да играят комбина срещу единствения си противник. По това време капитанът на America се бил задържал повече от очакваното време в залива на британския град Коус, тъй като нямал изгодна оферта транспортиране на товар до щатите.

Претендентите за Приза от 100 гвинеи стартират от котвената стоянка в залива на Коус. Началото на надпреварата е даден в 10 часа местно време с топовен залп. След изстрела екипажите трябва бързо да вдигнат котва, да вдигнат платната и да поемат курс към остров Уиг. Първоначално нещата не потръгват добре за янките. Американците се забавят на старта и успяват да вдигнат котва и да поемат курс, пропускайки петима от британските конкуренти пред себе си. В крайна сметка обаче Ameria финишира първа в 20,37 минути местно време, изпреварвайки с чисти 12 минути първия пристигнал британски екипаж на яхта Aurora. Последният английски съд, участвал в Регатата за 100 гвинеи, финишира с час и половина след победителите.

Вместо да прибере наградата шкиперът на America използва златото, за изработването на паметни медали, някои от които още се пазят в Яхтклуба на Ню Йорк. Копия от тези медали се връчват до ден днешен като медали на победителите в Купата на Америка.

С провеждането на първата Регата за 100 гвинеи е свързан и произхода на легендарната фраза „Няма втори”. Отразявайки резултатите от състезанието репортерът на британския в. The Times дипломатично информира, че „от Коус се чува, че шхуната America е първа”. На въпроса кой е втори, отговорът е: „Никой”.

В последствие покрай тази крилата фраза тръгва мълва, че след като научила, че американската шхуна е финиширала първа в регатата кралица Виктория попитала съдията кой е втори. „Ваше величество, няма втори”, отговорил съдията на финалната линия.

160 години по-късно фразата „Няма втори” продължава да е основното предизвикателство в най-прочутия и продължителен мачрейсинг в света.

Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra