Застрахователи създават частен флот срещу пиратите
Nov 27, 2010
Застрахователи планират създаването на първия частен флот в света за борба с набезите на сомалийските пирати, които продължават да са бич за глобалната корабна индустрия и похищават плавателни съдове за откупи над 100 милиона лири (близо 118 млн. евро) годишно, съобщи „Индипендънт“.

Новият флот ще се състои от няколко групи кораби и е поредният опит за справяне с усъвършенствалите се вече агресивни пиратски банди, които действат до 1200 мили (близо 2000 км) от базата си в Аденския залив. Очаква се нова вълна от похищения след преминаване на сезона на мусоните.

Сега действащият мултинационален флот, който включва и флота на ЕС, командван от британски офицер, успя драматично да съкрати броя на похищенията в Аденския залив в последните месеци. Но нападенията продължават, като в момента в плен се намират 16 кораба и 354 моряци. Според документ на НАТО, сумите за откуп и периодът, за който пиратите държат морските съдове, са се удвоили в последните 12 месеца, достигайки съответно средно 4 милиона долара и 117 дни. В отговор водеща лондонска застрахователна компания направи радикално предложение за създаването на частен флот от 20 патрулни лодки с въоръжен екипаж, който да увеличи международното военно присъствие по сомалийските брегове.

Източник: klassa.bg

Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra