„Моята Азия” – една от малкото нови BG книги на яхтена тематика
Jan 04, 2011
Издаването на българска книга на яхтена тематика си е събитие, достойно да бъде отбелязано в дните на криза. Поради тази причина не можем да пропуснем да излизането на пазара на откровението “Моята Азия” (издателство „Колибри”). В нея авторът Райко Матеев разказва как се е преборил със страха си да е напълно свободен с откриването на Пътя към морето. Това е история не за класическия блян по далечни морета, а за реални пътешествия, заплатени с изтощителни усилия, опасности и отказ от сигурността на ежедневието.
Редакторът Шели Барух представя по следния начин книгата: „Това е автобиографията на човек, който не теоретизира за сетивните удоволствия, а използва с вдъхновение силни подправки, пие добри вина и се радва еднакво на романтичния и на плътския вкус на любовта. „ Моята Азия” е предвидимата екзотика с ключови образи като коралов плаж, палми, коктейли. Книгата е разказ за откриването на своята философия и своето място далече от предопределеното от корените, там, където основното правило е „Майпенрай“ - карай да върви.”
Българският яхте нсдайт се свърза с Райко Матеев, за да му зададе следните въпроси:

Въпрос: Как се запалихте по идеята за това плаване, а по-късно и за написването на книгата?
- Още от малък четях всичко, което успявах да намеря за Азия, въпреки дивашката ни комунистическа цензура, а после започна да се натрупва и опита на преживяното. А за плаването идеята се роди спонтанно, просто реших да изпълня детската си мечта да плавам под платна, да закотвя яхтата си до острови с бели пясъци и наклонени към морето палми.

Въпрос: Плавали сте 94 дни през няколко морета и един океан, кое ви се видя най-опасно?
- Всички морета са опасни, дори и един язовир може да ви убие, ако не сте подготвени за среща с природата. Почти всички морета ни поднесоха изненади, някои доста опасни, а и Индийския океан не пропусна да ни „нагости” с шестметрови вълни и битка, която продължи цели три денонощия. Но най-опасно се оказа май Червено море. То ни посрещна с ужасяваща горещина и пълно безветрие, продължило седмици наред, а после ни изненада с внезапна промяна и истински щорм, който изтръгна рима на гика и ни направи пленници на пустинни острови за цели шест денонощия. Те обаче се оказаха най-щастливите дни в моя живот. Малдивите пък за малко не натрошиха „Хелиос”. Там се отървахме само с Божията намеса... Имаше и няколко други момента, в които мислено се прощавах с близките си, особено в Суецкия залив, но късметът винаги беше на наша страна. В битката с природата играта винаги е честна, там няма интриги, подмолни ходове или подлост, което е за предпочитане пред „джунглата” на човешките отношения.

Въпрос: По време на пътешествието имаше ли момент, в който обмисляхте да се откажете и да поемете по обратния път?
Да, на няколко пъти, през първите седмици от плаването. Все пак тогава изобщо нямах сериозен морски опит и изведнъж се оказах на крехка десетметрова черупка в средата на „Великата солена пустиня”. Когато обаче се наложи да сляза завинаги от борда на „Хелиос” в Сингапур влага замъгли очите ми...
С какво ви плени тайландският остров Пукет, за да го изберете за свой дом?
Въпрос: Пукет има всичко, от което се нуждае човек ката мен. Прекрасно море с десетки коралови острови, пикантна южняшка храна, много приятели от различни националности, подводен риболов , който е моята огромна страст. Но вече от три години живея на север, в гр. Ченг Май, с моята тайландска съпруга от стара и аристократична фамилия, сред ориенталски разкош и бирманска прислуга. Съдбата понякога възнаграждава неразумните си чеда. Но въпреки всичко морето ми липсва и често правя екскурзии до Пукет, за да поплувам и пострелям с харпуна.
Въпрос: Възнамерявате ли да поемете отново на път?
- Да кроиш планове в Азия означава да гневиш боговете, както често се шегуват тайците. Но ако получа нова възможност за плаване, веднага вдигам платната и тръгвам още по на изток, в рая на тихоокеанските острови и архипелази. Мисля, че там спокойно бих могъл да се позамотая през следващите десетина години.
Въпрос: Какво ви помогна да осъществите най-много мечтата си?
- Това бе най-вече коравата ми българска глава и родния инат. Светльо - моят верен другар и капитан, без когото това плаване нямаше да се осъществи, също е типичен представител на нашия балкански вид. Е, и тоновете прочетени книги също свършиха добра работа, защото без обширни познания пътешествия като тези са обречени на провал.
- Въпрос: Какво ще пожелаете на читателите на http://yacht-bg.eu?
- - Не се страхувайте от промените, това прави живота едно чудно приключение!

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra