РУСНАК КУПИ SENSATION YACHTS
May 03, 2011


Руският миилардер Валерий Чешинский придоби собствеността на известната новозеландска корабостроителница Sensation Yachts. Миналата година Чешинский сключи договор за 90 млн. долара с новозеландската компания за построяването на пет 50-метрови супер яхти. Контрактът беше сключен между регистрираната на Кайманските острови компания Balenia на руския олигарпх и Sensation Yachts.

След като получиха аванс от 25 млн. долара новозеландците започнаха строежа на три от поръчаните съдове. Междувременно корабостроителницата изпадна в неплатежоспособност и в края на миналата година съдът разпореди собствеността и заложените за строеж три супер яхти да бъдат продадени на търг, за да се покрият дълговете на Sensation Yachts.

Наскоро стана ясно, че за да не изгуби яхтите и аванса от 25 млн. долара Чешинский е покрил дълговете на Sensation Yachts и по този начин е станал и собственик на закъсалата корабостроителница, която е известна с построените от нея десетки луксозни супер и мега моторни и ветроходни яхти. Сделката на стойност 4,485 долара за придобиването на корабостроителницата е била сключена между компанията Selwood Road Trust на олигарха и залогодържателя на Sensation Yachts –новозеландската компания HSBC. Сделката е била одобрена от австралийския Overseas Investment Office – държавната агенция, която отговаря за чуждестранните инвестиции в страната на Кивитата.


Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra