МАЙ 2008: "Венид-Яхт" дефилира с 4 красавици край Марица
Mar 30, 2009
Шефът на концерна-гигант FIAT - граф Лука ди Монтедземоло, притежава яхта "Itama"

Няколко десетки яхти са заели централната открита част от територията на тазгодишния пролетен пловдивски панаир. Те и най-любопитните експонати в специализираната изложба BOATS & SPORTS EXPO. В изложението участват петдесетина български и чуждестранни фирми. Освен яхтите, които са без конкуренция по интерес, в Експото са представени и множество яхтени аксесоари, навигационно оборудване, специализирано облекло за плаване в лошо време и екипировка за водни спортове, пристанищни съоръжения и всевъзможни други услуги, свързани с яхтения бизнес.

Най-внушителен на шоуто е щандът на "Венид-Яхт". Фирмата е регистрирана през 2004 г. от братята Динко и Йордан Диневи (строителни предприемачи), и Георги Михов. В края на април на годишната конференция на търговците на Ferretti в курорта Католика, край Римини, фирмата на братя Диневи бе отличена с награда за най-добър търговец и най-бързо развиващ се пазар на лодки. Престижният приз им бе връчен лично от легендарния Норберто Ферети, основател на водещия световен производител.

"Бизнесът с яхти и свързаните с тях всевъзможни аксесоари и услуги бележи ежегоден ръст от над 100% през последните няколко години" - сподели мениджърът на фирма "Венид-Яхт" Георги Михов. Именно експозицията на "Венид-яхт" с обща площ от 500 квадратни метра е заела и централната част от яхтеното изложение. Щандът, който по нищо не отстъпва на себеподобните си във водещите шоута по света, е разположен на две нива. От второто посетителите могат да се качат директно на борда на четирите моторни красавици, които "Венди-Яхт" показва шоуто край Марица. Всичките експонати са премиери за България, а спортната лодка Itama Forty е с дебют за цяла Източна Европа.

Itama е марка от групата на италианския концерн Ferretti и се отличава с производството на открити, изключително бързи и мощни лодки, предназначени за любителите на високите скорости. Моделът в Пловдив е дълъг 13,36 м, развива 34 възела максимална скорост (1 възел е равен на 1.852 км/ч) и е на цена 718 531 евро. Притежател на лодка Itama е граф Лука ди Монтедземоло, една от най-влиятелните фигури в италианската икономика. След като дълги години бе шеф на “Ферари”, преди 4 години той оглави и концерна-гигант “Фиат”. Лодките Itama се отличават с класически цвят на корпуса – синьо и бяло. Друг цвят може да бъде произведен само по поръчка. Морското бижу на италианския граф е в характерния за “Ферари” цвят – червено. Собственици на яхти от групата на Ferretti (обединява 9 марки), са много звезди от шоубизнеса и спорта. Сред тях са Шон Конъри, Ричард Бъртън, принц Рение, Бриджит Бардо, София Лорен и др.

Общо четири моторни яхти показва “Венид-Яхт” на изложението – Itama 40, Ferretti 460, Cranchi Atlantique 50 и Cranchi Mediterranee 43HT. Те са на стойност 3 200 000 евро и наредени една зад друга достигат до 57 м дължина. Безспорно най-атрактивен и най-скъп e моделът Ferretti 460. 14-метровото морско возило струва 1 100 000 евро и притежава всички необходими екстри. Има два двигателя Volvo Penta по 575 конски сили, развива максимална скорост 33 възела, а на борда на лодката могат да се качат 12 човека.

Друга премиера, която прави «Венид-Яхт» в рамките на изложението, е тази на модела Cranchi Mediterranee 43HT, предназначен за круизи. Близо 16-метровата Cranchi Atlantique 50 пък е най-дългата лодка, която може да бъде транспортирана по суша.

Музика във видеоматериала: The Shadows - "Sailing".

* Материалът беше публикуван на 14 май 2008 г.: http://autopress.tv/index.php?lang=1&pid=2&ntid=24&nid=635
Видео клипове:

Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra