Beneteau пусна на вода нов „чувствен” Sense модел
Oct 10, 2010Тази есен на световните яхтшоута бяха представени доста нови модели на моторни и ветроходни яхти. Според направените на изложенията анкети върха на сладоледа при ветроходните съдове е новата 50-футова яхта Sense (в превод на български името означава Чувство), в която е внедрен натрупания в продължение на 126 години опит на конструкторите от прочутата френска компания. С иновациите, внедрени на борда на новата 50-футова яхта, се постига максималното за тези размери на корпуса качество на живота на борда.

Дизайнерите на Sense са заложили на три акцента при разпределението на вътрешните и външни обеми на корпусав – „Живот през деня”, „Живот в тъмната част на денонощието” „И време за сън”. Първата зона от това трио е оформена като много просторен, ниско разположен и добре подсигурен кокпит с душ платформа и достатъчно място за екипажа и гостите на борда. Под кокпита е скрито техническо отделение, в което са монтирани двигателя, муфата и валолинията и останалите агрегати от задвижването и инструментите. С това решение конструкторите на яхтата са изолирали максимално шума и вибрациите от мотора от другите две зони – Централната кабина и спалните.

Втората зона „Живот в тъмната част от деня” е всъщност просторната и много добре обзаведена каюткомпания. Достъпът от кокпита до нея се осъществява по удобен трап със само три стъпала и 45-градусов ъгъл на наклона. Благодарение на голямата остъклена площ салонът е добре осветен с естествена светлина в светлата част от денонощието. Салонът е оборудван с 32-инчов плазмен телевизор и кухненско и навигационно оборудване от последно поколение. Елегантният интериор е дело на стилистите от компанията Nauta Dеsign на Алпи Фрутвуд. В него има множество практични решения, даващи възможност за трансформация на оборудването в случай че дадена част от него не се ползва.

Що се отнася до третата –спална зона, в зависимост от желанието на собственика Sense може да бъде оборудвана в два варианта. Първият е с две двойни спални с индивидуални тоалетни и душ кабини и още една тройна спалня. Във втория вариант на мястото на тройната спалня е оформен работен офис с навигаторска маса. И в двата варианта двете оборудвани с баня и тоалетна ВИП-каюти са добре изолирани от другите две зони – каюткомпанията и кокпита.

Обемът от 830 на горивния резервоар осигурява автономия и за околосветска нон стоп обиколка. Освен задвижване с дизелов мотор с мощност 75 к.с. френската компания предлага и вариант с екологично хибридно задвижване с помощен електромотор и акумулатори с по-голяма вместимост. В този случай за захранването на акумулаторите се разчита на високоефективни слънчеви панели и ветрогенератори.

Конструкторите на Beneteau готвят още една изненада за почитателите на крейсерското плаване. През месец декември на Яхтеното изложение в Париж френската компания ще представи още един нов 42-футов по-малък ветроходен модел. В него са заложени много от идеите и решенията на 50-футовата яхта Sense.


Beneteau Sense 50:

Дизайн - Racoupeau - Nauta Design
Година – 2010
Дължина в метри – 14,98
Дължина във футове – 49,15
Газене в метри – 1,7
Националност - Франция
Грот (Main Sail) – 63 квадратни метра
Геноа – 59 квадратни метра
Водоизместване – 14,15 тона
Обем на горивния резервоар – 830 литра
Обем на водния резервоар – 730 л
Бордови двигател – 75 к.с.
Материал на корпуса – стъклопластика
Може да превозва до 14 души на борда

Източник: Beneteau.com

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra